Un grup de diplomați cu experiență din cadrul Ministerului de Externe a transmis o scrisoare deschisă către ministrul de Extene, Oana Țoiu, dar și către președintele Nicușor Dan. Scrisoarea, trimisă sub rezerva anonimatului de teama eventualelor represalii, vorbește despre o situație critică în interiorul MAE. Salarizarea este mult sub media celorlalte ministere, angajări și detașări pe pile, concursuri extrem de grele pentru admitere în MAE, dar și probleme legate de posibilitate de a avansa în gradul diplomatic.
Redăm integral scrisoarea deschisă a diplomaților din MAE:
„Am urmărit cu interes declarațiile dumneavoastră recente, în care am regăsit o parte din preocupările pe care atât eu, cât și foarte mulți dintre colegii mei (ai noștri) le împărtășim. Tocmai pentru că, în multe privințe suntem pe un teren comun, simt nevoia să adaug – cu toată considerația – câteva nuanțe care, poate, nu sunt la fel de vizibile sau, deși sunt vizibile, nu pot fi rostite cu aceeași ușurință.
1. Salariile
După tăierile făcute de Guvernul Boc, MAE, spre deosebire de alte ministere, a rămas în afara majorărilor salariale din anii următori. În afară de ajustările simbolice de anul trecut (Guvernul PSD/PNL 5% +5%), noi NU am beneficiat de aceleași majorări salariale ca alte categorii de bugetari. Vă invităm, cu toată deschiderea, să faceți o comparație sinceră între MAE și celelalte ministere (sau alte instituții publice – îndrăznesc chiar să vă sugerez să vă raportați la instituții cu obiect de activitate similar) și să trageți propriile concluzii. Cum se simt astăzi tăierile, când sunt aplicate uniform atât celor salarizați la un nivel decent, cât și celor care au rămas constant la coada grilei? Aici ne referim la cei care nu au avut șansa să plece la post și lucrează în Centrala MAE, căci, nu-i așa, avem nevoie de oameni și în Centrala MAE, nu doar în Serviciul Exterior. E greu să descrii cum se simte, dar e mai simplu să demonstrezi cum se vede: cu un fluturaș de salariu din 2018 și unul din 2025. Arată la fel! Și asta înainte de tăieri. Cel de luna viitoare nu va mai arăta la fel, din păcate. Și noi suntem la fel de siderați, cu atât mai mult cu cât în acești 7 ani ne-a crescut și gradația (vechimea în muncă) și nici așa nu e nicio diferență față de 2018. Putem înțelege apelul la solidaritate în aceste momente dificile și cu toate acestea, oare nu este legitim să ne întrebăm dacă a existat aceeași solidaritate și în momentele în care alte categorii profesionale au beneficiat de majorări salariale consistente, în timp ce personalul MAE a rămas în afara acestor corecții/majorări. A invoca astăzi sacrificiul colectiv devine o formulă lipsită de echitate, când un referent dintr-o primărie comunală câștigă (și a câștigat în ultimii ani) aproape dublu față de un diplomat la început de carieră, context în care apelul la solidaritate capătă valențe dezechilibrate (un soi de clișeu de-a dreptul trivial), iar cerința prin care suntem obligați să strângem cureaua ignoră faptul că noi nu (mai) avem o „centură decentă” (la noi nu mai ține cureaua).(…)”
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News