Skip to content
Politică

Revoltă în penitenciarul Rahova. Deținuții fac greva foamei

În penitenciarul Rahova deținuții s-au revoltat.

Este vorba despre detinutii israelieni. Aceștia cer sa fie hraniti cu mancare cuser. Ei s-au plans ca li se incalca un drept fundamental, iar in semn de protest refuza hrana. Unul dintre ei, chiar a dat in judecata administratia penitenciarului.

Israelianul Kastro Charli a fost condamnat, in prima instanta, la 17 ani si jumatate de inchisoare pentru rapiri si talharii comise pe teritoriul Romaniei impotriva unor conationali care fac afaceri in Romania. Se teme ca pedeapsa finala ar putea fi mult mai mare, asa ca il preocupa viata din spatele gratiilor. Si mai ales ce mananca, potrivit romaniatv.net.

Kastro Charli este doar unul dintre cei cinci israelieni inchisi la Rahova care s-au plans administratiei ca nu li se respecta apartenenta la cultul mozaic, cu atat mai putin drepturile din conventia europeana.

Legea spune ca „administratia penitenciarului asigura conditii adecvate pentru prepararea, distribuirea si servirea hranei cu respectarea convingerilor religioase”.

Or, detinutii de confesiune iudaica, fie israelieni sau romani, stiu ca mancarea cuser inseamna rigori stricte: laptele si carnea nu trebuie folosite in acelasi meniu, iar preparatele facute din cele doua ingrediente trebuie consumate la cel putin doua ore distanta. Evreii nu au voie sa manance carne de porc, iar pasarile, vita, oaia sau capra nu pot fi gatite decat daca au fost sacrificate conform legilor mozaice si numai daca tot sangele a fost scurs.

Kastro Charlisi tovarasii sai de suferinta, interlopii israelieni, au protestat in nenumarate randuri prin refuz de hrana, insa de prisos. Daca nici judecatorii nu le vor asigura conditii de hrana cuser, ei vor cere ajutorul CEDO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *