Skip to content
Harghita Știri locale

Răscoala de la Ditrău continuă. Cei doi brutari din Sri Lanka au rămas fără locuință, gazdele lor au fost amenințate

Update 14.15

Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa, scrie Agerpres, într-un reportaj realizat în comuna mistuită de revoltă.

———————————————————————————————-

Mai mulţi locuitori ai comunei Ditrău din judeţul Harghita sunt total nemulţumiţi de prezenţa a doi muncitori străini într-o brutărie din localitate şi solicită Consiliului Local demararea unui referendum pentru stoparea influxului de imigranţi. Cei doi străini la care fac referire oamenii sunt din Sri Lanka şi au fost angajaţi la brutăria din comună.

Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului permite demararea unui vot în plan local în legătură cu problemele ce afectează membrii unei comunităţi. Referendumul este demarat fie la iniţiativa primarului, fie la sugestia a cel puţin o treime dintre membrii Consiliului Local. Conform legii, consultarea este validă în contextul în care peste 30% din membrii comunităţii îşi exprimă dreptul la vot.

Situaţia este extrem de tensionată în Ditrău. Localnicii s-au arătat nemulţumiţi de angajarea a doi muncitori din Sri Lanka într-o brutărie din localitate.

Pe reţelele de socializare a fost creat un grup ce numără deja 2500 de persoane, unde au apărut postări pline de ură la adresa muncitorilor şi a proprietarului brutăriei, unele chiar incitând la violenţă. Localnicii se tem că brutarii din Sri Lanka vor aduce şi alţi muncitori străini, ceea ce va însemna un pericol pentru membrii comunităţii, scrie radiocluj.ro.

Puskas Elemér, primarul comunei Ditrău, a confirmat că se aşteaptă la prezenţa protestatarilor, cărora le va da posibilitatea de a-şi exprima opinia în şedinţa Consiliului Local. Proprietarul brutăriei atrage însă atenţia că în spatele panicii s-ar putea afla conflicte personale.

Sunt oameni simpli, normali, curaţi, la fel ca noi. Am muncit la rândul nostru în străinătate şi ne-au acceptat, la fel trebuie să-i acceptăm şi noi acum”, a spus pentru ETV un angajat al brutăriei.

1 comentariu la “Răscoala de la Ditrău continuă. Cei doi brutari din Sri Lanka au rămas fără locuință, gazdele lor au fost amenințate

  1. Domnilor sa incetam cu astfel de stiri de 2 bani. Este foarte frustrant ca tu ca roman esti izgonit din tara ta de tot ce te inconjoara, sistem de sanatate conditii de lucru si calitatea oamenilor din jurul tau. E normal ca acesti oameni sa faca scandal. Tu ca roman iti da statu cu shutu.n fund prin europa si aduci alte entitati sa faca ei treaba ta. De ce nu.ti chemi romanii inapoi? Vedeti voi dragilor, un strain la noi in tara castiga mai bine decat tu ca roman. Lui i se plateste chiria plus salariul sau.pe cand tu ca roman pe dincolo nu ai nici un drept… Decat dreptul de a munci. E drept ca si acesti straini au suflet si pleaca de nevoie din tara lor, dar aici greseala e a celora care pe noi ne izgonesc si aduc alte etnii in locul nostru. Urat si rusine celor care o fac, si accepta aceasta situatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *