Skip to content
Societate

Revolta minerilor din Valea Jiului continuă. Minerii rămân în subteran, familiile lor s-au strâns în faţa minei Lupeni

facebook

Proteste minerilor din Valea Jiului au continuat, vineri. În Lupeni, minerii au rămas în subteran, iar familiile şi colegii lor s-au strâns în faţa minei.

Protestele minerilor din Valea Jiului, începute miercuri la Livezeni, unde angajaţii minei au refuzat să intre în şut, şi urmate de blocarea a circa 100 de mineri în subteran, la Lupeni, continuă vineri dimineaţa. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu au primit salariile pe luna ianuarie, care trebuiau virate în 15 februarie, în timp ce reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara au informat că vor primi banii în 26 februarie.

Revoltă în subteran. Minerii din Lupeni au oprit lucrul din cauza întârzierilor salariale

Vineri dimineaţă, familiile minerilor rămaşi în mina Lupeni, dar şi colegii lor şi angajaţi ai celorlalte exploatări miniere din Valea Jiului, în principal de la Vulcan, s-au strâns în faţa sediului E.M. Lupeni pentru a protesta. Oamenii spun că starea de sănătate a celor rămaşi în subteran se degradează continuu şi cer rezolvarea de urgenţă a problemelor salariale. Acţiuni de protest au avut loc şi în seara de joi, la Lupeni, dar şi la Livezeni şi Vulcan, unde reprezentanţii minerilor au anunţat oprirea lucrului.

De miercuri, seara, peste 90 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au rămas blocaţi în subteranul minei, pentru a protesta, nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariile pe luna ianuarie, care trebuiau să le fie virate în 15 februarie. În noaptea de miercuri spre joi, oamenii au oprit lucrul, iar joi dimineaţă, la finalul programului, au refuzat să mai iasă din mină. Minerii nu vor să mai aştepte până la sfârşitul lunii februarie, pentru a-şi primi salariile. Tot miercuri, de dimineaţă, angajaţii Exploatării Miniere Livezeni au refuzat intrarea în şut pentru câteva ore. Angajaţii de la Livezeni au încetat protestul, după ce în Valea Jiului s-a deplasat prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, care i-a asigurat că până la sfârşitul lunii februarie îşi vor primi drepturile restante.

Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme financiare, nu sunt lichidităţi, însă potrivit protocolului semnat de reprezentanţii Guvernului în teritoriu şi de cei ai Sindicatului Muntele, oamenii îşi vor primi drepturile salariale în 26 februarie”, a declarat, pentru adevarul.ro, Cristian Roşu, administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara. În ultima lună, potrivit acestuia, Complexul Energetic Hunedoara a pierdut şapte din cele 12 milioane de lei care constituie fondul lunar de salarii, pentru că nu a mai primit contractul pentru serviciile de sistem şi nici ajutorul de stat pentru exploatarea minieră Lonea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *