Revoltă online după vernisajul unei expoziţii considerată antisemită. Artistul a apărut cu svastici

Sursa foto: Sorin Tara

O expoziţie a artistului Sorin Tara, organizată de H’Art Gallery în spaţiul Malmaison din Bucureşti, a stârnit controverse reţelele de socializare. Comentatorii şi-au exprimat „dezgustul” faţă de lucrări cu „svastici”, care „îndeamnă la ură, violenţă şi exterminare”. Dan Popescu, curator, i-a luat apărarea artistului. Comunitatea Artiştilor şi Artistelor din Malmaisona reacţionat afirmând că „nu este responsabilă în mod direct pentru selecţia sau conţinutul proiectelor prezentate în galeriile individuale”.

„Dezgustător şi extrem de periculos: artă antisemită, livrată de un “artist” accesorizat cu svastici, la vernisaj şi care îndeamnă pe faţă la ură, violenţă şi exterminare. Nu e nicio libertate de expresie aici, e violenţă exprimată cu sete şi f@sc1sm pe toţii pereţii”, a scris cineva pe Facebook.

„Tara von Neudorf (n. 1974) revine cu o nouă expoziţie corozivă ce pune istoria mondială şi românească pe soclul infamiei şi al grotescului. Discursul demitizant este probabil testul ultim al oricărei societăţi deschise. Dacă poţi să te raportezi critic sau ironic faţă de trecutul tău, să-ţi iei în balon prezentul şi să nu te auto iluzionezi cu utopice proiecte colective se poate spune că ţi-ai exersat pînă la ultimele consecinţe libertatea de gîndire. Dacă în urma acestui exerciţiu societatea în care trăieşti nu te striveşte se poate vorbi despre o comunitate suportabilă unde nu totul e pierdut. Arta lui Tara este un proces continuu de demascare a istoriei, a poveştilor colective care ne-au însângerat trecutul şi ne debusolează prezentul”, potrivit textului curatorial.

Cu titlul intrigant „Istoria la pula goală”, expoziţia „nu se referă la organul sexual ci la demascare”, a explicat Dan Popescu, organizatorul expoziţiei.

Iulia Bădilaş a publicat pe Facebook o opinie privind expoziţia şi interacţiunea cu artistul. „Înţeleg că omul doreşte să fie controversat, dar care e totuşi graniţa între „controversial artist” şi „plain nazi”? (…) De când a devenit acceptabil din nou să ieşi în public cu svastica pe tine şi lumea să te aplaude?”, s-a întrebat ea.

„Această expoziţie trebuie interzisă”, au scris mai multe persoane, solicitând ca Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării – CNCD să fie sesizate.

„Nu de la desenele lui Tara se duce ţara asta de râpă, ci de la oamenii care se iau ca oile după ce zice o singură persoană, în urma unei interacţiuni intense dpdv emoţional”, a scris Oana Balaci.

Dan Popescu, curatorul expoziţiei, a precizat: „Tara nu este nazist, nu e comunist, nu e propagandist. E un trickster artistic anarhist care penalizează prin umor sarcastic toate tipurile de ideologii faţă de care oamenii se ataşează cu veneraţie excesivă”.

Comunitatea Artiştilor şi Artistelor din Malmaison a transmis, într-un comunicat, că „nu este responsabilă în mod direct pentru selecţia sau conţinutul proiectelor prezentate în galeriile individuale care îşi desfăşoară activitatea în spaţiul Malmaison. În calitate de comunitate artistică, ne delimităm clar de expoziţia aflată în prezent în aceste spaţii. Nu ne identificăm cu utilizarea unor simboluri cu încărcătură istorică problematică, folosite exclusiv pentru a genera controverse sau pentru a crea aparenţa unui demers provocator. Considerăm această abordare drept superficială şi lipsită de responsabilitate, incompatibilă cu un spaţiu public care îşi propune să fie deschis, incluziv şi sigur pentru toţi membrii societăţii. Susţinem un context artistic angajat, capabil să formuleze întrebări relevante, să provoace reflecţie şi să contribuie la un dialog autentic, nu unul care recurge la şoc gratuit în lipsa unui conţinut real”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: