Skip to content
Politică

Revoltă și uluire în Ministerul de Externe: PSD împarte funcţii pentru secretare, pile şi relaţii. Profesioniștii aşteaptă degeaba promovarea

B1

Ministerul de Externe stă pe un butoi de pulbere zilele acestea. Social-democrații profită de ultimele zile la guvernare pentru a-și plasa clientela de partid în diverse funcții de consuli diplomatici şi economici. În acest timp, profesioniștii din minister stau și așteaptă degeaba promovarea, notează Adevărul.

Sabina Şomăcescu, consul general la Salonic, a fost mutată la Toronto, în ciuda neregulilor grave constatate de Corpul de control al MAE în Consulatul din Salonic.

„În primăvară, Corpul de Control al MAE a găsit nereguli grave la Consulatul din Salonic. Unele fapte erau chiar de natură penală, însă conducerea Ministerului de Externe a pus batista pe ţambal. Sabina Şomăcescu a făcut atunci mai multe drumuri în România, şi-a pus în mişcare sistemul de pile şi nu numai că a fost salvată, dar iată că acum a obţinut chiar şi un post mai bun”, susţin surse din MAE pentru Adevărul.

Sabina Şomăcescu ar fi fost susținută de Darius Vâlcov, apropiat al lui Liviu Dragnea, și de Toni Greblă, secretarul general al Guvernului demis. Și-a făcut studiile în Craiova și, deși a ocupat mai multe posturi în MAE, nu a dat vreodată examen de admitere în minister.

George Ciamba, fost ministru al Afacerilor Europene, tocmai a fost numit ambasador în Grecia.

„A mai stat 7 ani la Atena ca ambasador (2005 – 2012), deşi mandatul e, teoretic, de patru ani”, susţin sursele citate de Adevărul.

Deputatul PSD Andreea Cosma, fiica baronului de Prahova Mircea Cosma, a fost în cărţi pentru consulatul din Salonic, însă Viorica Dăncilă a refuzat mutarea pe motiv că ar avea de pierdut electoral. Andreea Cosma e condamnată în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare pentru complictate la abuz în serviciu.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dăncilă, a fost numit consul general la Shanghai, China.

Alina Hagima, secretar general în Ministerul Românilor de Pretutindeni, a încercat să obţină postul de consul al României la Bilbao, dar nu a reuşit să-l dea la o parte pe Marian Popescu, actualul consul, numit de fostul premier Victor Ponta. Alina Hagima este fiica lui Constantin Preoteasa, lider influent în Târgu Jiu.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, condus de Radu Oprea, a trimis sau a reconfirmat în funcţii 16 consilieri economici în ambasadele României din întreaga lume. Dintre aceștia, patru sunt foşti consilieri ai ministrului Oprea.

Pe lista pilelor se mai află Iulia Adina Schnecker, soţia lui Niels Schnecker, care va pleca la Madrid, acolo unde soţul său are afaceri. Niels Schnecker intră aproape în fiecare seară în direct la România TV, de unde se dă cu părerea despre orice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *