Skip to content
Politică

Revoltător: copii cu autism, lăsați fără bani de ANAF în favoarea unui ONG

profit.ro

Citiți mai jos despre un caz revoltător: doi copii diagnosticați cu autism au fost lăsați fără bani de ANAF în favoarea unui ONG.

Este vorba despre 31.000 de lei, reprezentând donaţii de 2% din impozitul pe venit, bani pe care familia i-a strâns cu ajutorul asociaţiei pe care au înfiinţat-o pentru a primi sprijin în terapiile costisitoare ale celor doi copii, Radu şi Alex, scrie Pressalert.ro.

La finalul perioadei de strângere a formularelor, banii ar fi trebuit viraţi de către angajaţii ANAF din Timişoara Asociaţiei „Alex, Radu şi autismul”. Acest lucru nu s-a întâmplat şi, din motive încă necunoscute, suma a ajuns în contul unui alt ONG, din Bucureşti, Kola Kariola.

Potrivit Georgianei Boia, mama celor doi copii cu autism, acest ONG avea doar câteva zeci de formulare strânse, suma de 31.000 de lei fiind adunată din câteva sute de formulare. Deşi şi-au dat seama că banii au venit din senin, ONG-ul a cheltuit banii şi i-a declarat mamei disperate că aşteaptă hârtie de la Finanţe dacă vor banii înapoi. În tot acest timp, Georgiana Boian a făcut demersuri către ANAF Timişoara, însă nu a primit niciun răspuns în mod oficial. La telefon, însă, o angajată i-a declarat că va trebui să aştepte până în luna decembrie să îşi recupereze banii, asta în cazul în care ONG-ul care i-a primit va binevoi să returneze sumele necuvenite. Până atunci, familia are de plătit 3.500 de lei pe lună, bani pentru terapiile celor doi copii în vârstă de 7 şi 9 ani.

„Anul acesta în mai, după o lungă așteptare și după câteva plimbări ca la ping-pong, am descoperit că banii au fost virați, dar într-un cont de RZBR (Raiffeisen – n.r.)… iar noi avem ING. Au virat banii in contul altui ONG. O nimica toată… vreo 3.100 lei. Celălalt ONG ridică din umeri, că nu au cum să îi oblige să îi restituie și că oricum i-au cheltuit. Fiscul, dupa hârtii oficiale și întrebări neoficiale, îmi comunică sec că îmi voi primi banii în decembrie, când o să intre banii în contul celorlalți. Nu contează ca eu am de plătit terapii, grădiniță, shadow etc… Nu contează că 400 de oameni au semnat, au ales să redirecționeze către noi. Nu contează nimic… Să așteptăm… Acum întreb eu: ce vină au copiii mei? Cum o să achit eu 3.500 lunar? De unde? Dacă întrerup terapiile, ei regresează. De ce? Cine a greșit și cine își asumă vina?” a scris pe Facebook mama care a renuntat la locul de muncă pentru a-şi putea îngriji cei doi copii

La rândul ei, conducerea ANAF Timişoara recunoaște greșeala angajatului, însă se scuză spunând că este foarte mult de muncă la preluarea acestor formulare, iar astfel de erori sunt umane. Instituția va trimite somații către ONG-ul din București, iar când acesta va avea bani în cont, cu ajutorul băncii, sumele vor fi poprite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *