Skip to content
Sport

Revoluția Bolșevică: 100 de ani de la evenimentul care a schimbat lumea pentru totdeauna

editiadedimineata.ro

Ediția de dimineață își propune să treacă în revistă principalele evenimente petrecute la 100 de ani de la încheierea cunoscutei Revoluției Bolșevice.

Astfel, redacția a ținut să amintească implicit care a fost începutul erei roșii.

În urmă cu un secol, la Petrograd se încheiau evenimentele care aveau să fie cunoscute drept Revoluția din Octombrie. În urma acesteia regimul țarist din Rusia a fost răsturnat, iar bolșevicii au preluat puterea. Revoluția a fost în realitate o lovitură de stat și a reprezentat momentul fondator al unui regim totalitar. Acesta avea să se răspândească după al Doilea Război Mondial în toată Europa de est, în urma ocupării acestor state de către trupele armatei roșii aflate în drum spre Berlin, potrivit editiadedimineata.ro

Puține evenimente au avut un impact atât tragic asupra cursului istoriei, precum Revoluția bolșevică. De asemenea, puține evenimente istorice au fost atât de distorsionate de mituri precum cele petrecute la Petrograd în urmă cu 100 de ani. Imaginea revoltei bolșevice ca o luptă eroică a maselor s-a datorat în realitate aparatului de propagandă sovietic și nu realităților istorice.

Cursul istoriei secolului al XX-lea ar fi fost cu siguranță altul dacă forțele comuniste nu ar fi preluat puterea. Însă, trupele lui Lenin au triumfat, țarul Nicolae al II-lea a fost executat împreuna cu toată familia sa și au urmat 74 de ani de „dictatură a proletariatului”, cea mai neagră perioadă din istoria Europei.

Europa sub cortina de fier

Utopia regimului de inspirație marxistă a început cu Lenin și cu Revoluția din Octombrie, a continuat cu crime în masă, deportări, persecuții și a culminat cu Marea Teroare a lui Stalin din anii ’30. Doar între 1922 și 1953, în Uniunea Sovietică au pierit între 40 și 62 de milioane de oameni, o cifră uriașă dacă o raportăm la ororile produse de Germania Nazistă a lui Hitler. După al Doilea Război Mondial, revoluția a fost „exportată” cu succes și în statele est-europene, Uniunea Sovietică stabilindu-și aici sferele de influență. Acest lucru l-a determinat pe Churchill să enunțe celebrul discurs al cortinei de fier la Universitatea Fulton, Missouri, în 5 martie 1946, acesta precizând că „de la Stettin în Baltica, până la Trieste în Adriatica, o cortină de fier a căzut peste continent. În spatele acestor linii se găsesc toate capitalele fostelor state ale Europei Centrale şi de Est, Varşovia, Berlin, Praga, Viena, Budapesta, Belgrad, Bucureşti şi Sofia, toate aceste ilustre oraşe, cu populaţiile lor, se găsesc în ceea ce trebuie să denumesc sfera sovietică, şi toate sunt supuse de o manieră sau alta, nu numai influenţei sovietic ci și unui control foarte strâns şi, în unele cazuri, crescând al Moscovei„.

Fiecare regim comunist din Europa de est a încercat să emuleze ulterior cât mai mult Uniunea Sovietică, crimele lui Stalin găsindu-și ecou și în țări precum Ungaria, Polonia, Bulgaria sau România.
Cicatricile unui regim totalitar

În România interbelică comuniștii reprezentau o cruntă minoritate (aproximativ 1000 de persoane în toată țara). Mai mult decât atât, aceștia erau priviți ca agenți ai Moscovei, deoarece foarte puțini erau etnici români, aceștia promovând și o agendă care era în contradicție cu aspirațiile naționale, lipsindu-le practic o bază de masă solidă în rândul populației. Dincolo de toate ei erau totali devotați Kremlinului și Cominternului (organizația fondată de Lenin în 1919 care avea ca scop răspândirea comunismului în lume). Acapararea puterii de către comuniști s-a produs gradual și a fost susținută de trupele sovietice „eliberatoare” ajunse în țară. Au urmat persecuțiile în rândul elitelor partidelor istorice și ale intelectualității dizidente. Liderii comuniști au rescris de fiecare dată istoria partidului (ca în celebra lucrare a lui George Orwell, 1984), astfel încât să își poată legitima propriile acțiuni.

Citiți articolul integral AICI

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *