Skip to content
Politică

Revoluția lui Ponta decapitează PSD. Numele grele care pot rămâne fără funcții publice

" "

Victor Ponta a anunțat măsuri extrem de dure la Consiliul Național al PSD, din data de 21 martie. Una dintre acestea este propunerea ca orice persoană implicată în diferite faze juridice ale cercetării penale să nu mai facă parte din Guvern sau să nu mai dețină alte funcții în administrație.

„Mai direct, eu voi propune — dacă am sprijinul necesar, dacă nu, nu am cum să trec aceste propuneri — ca toți liderii naționali și locali care se află în diverse faze ale unor cercetări penale să aibă statutar, automat, o anumită responsabilitate politică. Adică, se cere începerea urmării penale împotriva mea sau a unui ministru, nu mai pot să mai fiu sau nu mai poate să mai fie în Guvern. Ești trimis în judecată, nu mai poți să ocupi o altă funcție (…). Adică niște lucruri trecute în statut, automate, care nu înseamnă în niciun caz că dacă s-a început urmărirea penală înseamnă că ești și vinovat (…) dar (…) vrem să dea PSD acest semnal foarte clar că are o atitudine tranșantă în asemenea situații”, a explicat Victor Ponta la Antena 3.

" "
" "

Decizia lui Ponta poate afecta serios partidul, multe nume grele din partid fiind aproape să-și piardă funcțiile publice. Printre acestea s-ar putea număra lideri de prim rang ai partidului sau oameni foarte apropiați de premier, precum socrul său Ilie Sârbu sau președintele executiv Liviu Dragnea.

Dacă regula se va aplica la demnitarii PSD trimiși în judecată, un prim nume greu vizat ar fi chiar omul numărul doi din partid, Liviu Dragnea.

Ministrul Dezvoltării a fost trimis in judecata in octombrie 2013 de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul privind fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Un alt nume important din PSD trimis în judecată este fostul șef de Consiliu Județean Buzău, Victor Mocanu. Acesta a fost trimis in judecata in decembrie 2013 de procurorii DNA, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru o serie de contracte ilegale incheiate in perioada in care era presedinte al consiliului judetean Buzau.

De asemenea, alte nume vizate ar fi Vlad și Mircea Cosma. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti i-au trimis, in aprilie 2014, in judecata pe presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si pe fiul sau, deputatul Vlad Cosma (PSD), sub acuzatia de fapte de coruptie.

În ceea ce privește demnitarii PSD urmăriți penal, primul nume greu ar fi chiar liderul senatorilor social-democrați și socrul premierului Ponta, Ilie Sîrbu. Împotriva acestuia a fost declanșată urmărirea penală pentru implicarea în dosarul retrocedărilor, alături de deputatul PSD Ioan Adam.

Și fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft. Fostul ministru al Transporturilor Dan Șova este în aceeași fază a cercetării penale, procurorii DNA acuzându-l pe Șova de savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, „cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”, în dosarul Turceni Rovinari.

Un alt nume important care ar putea să-și piardă demnitatea este primarul Constanței Radu Mazăre. Acesta este urmarit penal în trei dosare privind retrocedări de terenuri. Nici pentru președintele Consiliului Județean Constanța veștile nu sunt bune. Acesta este arestat preventiv într-un dosar privind mai multe contracte ilegale care ar fi fost încheiate de institutia pe care o conduce cu diverse firme.

Un alt lider local care ar putea să-și piardă postul este șeful Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă.

Și cariera lui Silvian Ciupercă s-ar putea încheia brusc după măsurile anunțate de Ponta. Presedintele Consiliului Judetean Ialomita este arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie de savarsirea mai multor fapte de coruptie.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *