Skip to content
Politică

”Revoluționarii de canapea” ai României: ”Luptători cu rol determinant” pe care nu i-a văzut nimeni la Revoluția din 89

Revista22.ro

Europarlamentarul PNL Vasile Blaga ”nu îndeplinește condițiile” pentru a deține certificatul de revoluționar pe care l-a obținut în perioada în care era senator și secretar general al Partidului Democrat (PD), a decis Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, instituție din subordinea Guvernului României.

Potrivit documentului intrat în posesia PS News, în perioada 14-25 decembrie 1989, Vasile Blaga ”nu a mobilizat și nu a condus grupuri sau mulțimi de oameni, nu a construit și nu a menținut baricade împotriva forțelor de represiune ale regimului totalitar comunist, nu a ocupat obiective de importanță vitală pentru rezistența regimului totalitar”. Vasile Blaga completează astfel lista altor revoluționari de canapea care s-au perindat și prin politica românească.

De-a lungul timpului, mai multe personalități ale vieții politice românești au rămas fără certificatul de revoluționar după ce s-a demonstrat că aceștia nu participaseră la evenimentele din decembrie 1989. Unii dintre ei încă dețin un certificate de revoluționar, deși nu își amintesc exact ce au făcut la Revoluție.

Eugen Nicolicea

Fost deputat PSD, Nicolicea deține certificatul de revoluționar cu identificatorul “LRM-N-523″ și calitatea de „Remarcat”. Cu toate acestea, nimeni nu știe exact cu ce s-a remarcat. Singura declarație a parlamentarului pe acest subiect a fost dată în 2015, pentru Adevărul: „Dacă vă interesează, aflaţi că au existat nişte fotografii făcute de Securitate, iar eu sunt fotografiat acolo unde sunt. Unii au avut activitate înainte de 15 decembrie 1989, iar eu mă număr printre ei. Nu stau acum să mai comentez, dar puteţi afla din dosar”, declara Nicolicea.

Eugen Nicolicea/ Inquam Photos / Octav Ganea

Cătălin Rădulescu

Fostul deputat PSD, Cătălin ”Mitralieră” Rădulescu este judecat pentru fals și uz. Rădulescu a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru că a primit calitatea de ”Erou al Revoluției”, fără a fi avut niciun merit efectiv. În plus, el a mințit că a participat activ la București și Timișoara, dar se afla la Pitești. Procurorii DNA susțin că Rădulescu a primit titlul de ”Luptător cu Rol Determinant” în timpul Revoluției Române. Anchetatorii scriu în rechizitoriu că Rădulescu s-a afirmat în decembrie 1989, într-o localitate unde nu s-a întâmplat nimic deosebit, mai exact orașul Pitești. Ca urmare a acestui titlu acordat deputatului Rădulescu, acesta a încasat o indemnizație de gratitudine în valoare totală de 165.640 lei), începând cu data de 01.01.2015 până în octombrie 2021.

Cătălin Rădulescu/ Inquam Photos / Octav Ganea

Astfel, Vasile Blaga se alătură unei liste de foști demnitari ai României care s-au bucurat de un beneficiu nemeritat. Cum plănuiește însă statul să-și recupereze banii pierduți, rămâne un mister.

Victor Socaciu

Cântărețul Victor Socaciu, fost deputat și fost secretar de stat în guvernul Ponta și-a dat singur certificat de revoluționar. Socaciu era „luptător remarcat pentru merite deosebite”, deşi nu prea ştia nimeni cu ce s-a remarcat mai exact în decembrie 1989. El spunea că a fost pe străzi, a ocupat sediul Radioului public şi a contribuit la prăbuşirea regimului. Cu toate acestea, în 2008, în procesul de reverificare a dosarelor pentru preschimbarea certificatelor, cel al lui Victor Socaciu nu a trecut de Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor, care a considerat că participarea cantautorului la Revoluţie este nesemnificativă.

Victor Socaciu/ news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *