Skip to content
Economie

Rezerva de ajustare la Brexit: Comisia Europeană a aprobat deblocarea a 34 de milioane de euro pentru România

Facebook/Comisia Europeana

Comisia Europeană a aprobat deblocarea a peste două miliarde de euro din Rezerva de ajustare la Brexit a cărei valoare se ridică la 5 miliarde și din care țara noastră va primi aproape 40 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al instituției, această decizie va pune la dispoziția României și a altor 11 state membre 819,2 milioane de euro până la sfârșitul lunii martie 2022. Din această sumă, țara noastră ar urma să primească 13,3 milioane de euro pentru a acoperi cheltuielile aferente anului 2021.

Diferența de aproximativ 1,2 miliarde de euro va fi alocată țărilor în cauză până în aprilie 2023, 20,7 milioane de euro urmând să fie distribuiți României după cum urmează: 10,2 milioane de euro pentru cheltuielile aferente acestui an și 10,4 milioane de euro pentru cele aferente anului 2023.

© Comisia Europeană

Fondurile vor ajuta economiile statelor membre să atenueze impactul negativ al Brexitului asupra economiilor și regiunilor lor prin sprijinirea regiunilor și a sectoarelor economice, a întreprinderilor mici și mijlocii, precum și prin crearea și protejarea locurilor de muncă, cum ar fi programele de muncă pe termen scurt, recalificarea și formarea profesională.

”Brexitul a avut un impact negativ asupra vieții multor persoane din UE. Rezerva de ajustare la Brexit a fost creată și adoptată în timp record pentru a ajuta statele membre să atenueze consecințele economice, sociale și teritoriale negative ale ieșirii Regatului Unit din UE. Acum depinde de statele membre să utilizeze cât mai bine fondurile disponibile pentru a sprijini regiunile, comunitățile locale, cetățenii și întreprinderile mici și mijlocii să își diversifice activitățile, să păstreze locurile de muncă și să recalifice forța de muncă, acolo unde este necesar”, a transmis comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *