Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, apropiată de valori optime în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)

camp de grau
Sursa foto: Pixabay

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 17 – 23 februarie 2024.

Doar local, în nordul Munteniei, sudul, sud-vestul şi izolat nord-estul Moldovei, sudul Transilvaniei, conţinutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute, înregistrându-se secetă pedologică moderată.

„În general, temperaturile medii diurne din aer vor favoriza desfăşurarea lentă a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, în majoritatea regiunilor agricole. Totodată, în zonele depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, izolat se va continua repausul biologic. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), iar culturile întârziate fenologic se vor afla la răsărire şi apariţia frunzei a treia (30-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge creşterea rozetei de frunze (6-11 frunze), pe toate suprafeţele cultivate”, transmit meteorologii în prognoza menţionată.

Potrivit sursei citate, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv. Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul biologic în cea mai mare parte a plantaţiilor. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică, va fi posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod, în special la soiurile timpurii de sâmburoase.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL