Skip to content
Politică

Rezoluție de încetare a focului în Siria adoptată de Consiliul de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noaptea trecută, după mai multe amânări, o rezolutie de încetare a focului de 30 de zile în Siria. Mai mult de 500 de civili au fost ucişi in bombardamentele intense din ultima saptamana. O sută de copii şi-au pierdut viaţa în aceste zile până când comunitatea internaţională a reuşit în sfârşit să ajungă la un acord. Nu există însă certitudinea că armistiţiul va funcţiona. Observatorii spun că raidurile au continuat şi după decizia luată la New York de marile puteri.

Rezoluţia ONU cere tuturor părţilor să înceteze imediat ostilităţile pentru cel puţin 30 de zile consecutive, pentru ca ajutoarele umanitare să ajungă la oameni, iar bolnavii şi răniţii să poată fi evacuaţi către spitale. A fost nevoie de negocieri intense pentru a convinge Rusia, aliata regimului Assad, să nu folosească dreptul de veto. Pentru aceasta au fost introduse excepţii care pun sub semnul întrebării impactul acordului. Lupta poate continua împotriva mai multor grupări jihadiste şi a susţinătorilor lor, însă Damascul consideră teroriste inclusiv grupări rebele susţinute de puterile occidentale.

„Obiectivul rezoluţiei este clar: regimul Assad trebuie să opreasă activităţile militare în jurul provinciei Ghouta de Est şi să permită accesul ajutoarelor umanitare către toţi cei care au nevoie. Suntem foarte sceptici că regimul se va conforma”, a spus Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU, potrivit cnn.com.

Totuși, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a avertizat că „este necesar ca aceste cereri ale Consiliului de Securitate să fie susținute de acorduri concrete pe teren. Ar fi o naivitate să credem că probleme atât de dificile pot fi rezolvate peste noapte”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *