Românii s-au mobilizat să iasă la vot într-un număr mare duminică, la alegerile parlamentare, pentru că au simțit o stare de „urgență națională”, în contextul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, spune politologul și directorul INSCOP, Remus Ștefureac, care astăzi realizează un sondaj de calibrare.
„Pe oameni i-a scos la vot starea de urgență națională, ca să o numim așa, rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, dezbaterea intensă în societate pe care am avut-o, sentimentul că România poate deraia de la proiectul care înseamnă prosperitate și siguranță pentru această țară. Cred că acest factor a jucat un rol major în această prezență”, a explicat, într-un dialog cu HotNews.ro, Remus Ștefureac.
El spune că toate estimările cu privire la prezența de astăzi arătau o prezență mică la vot, însă „la cum arată cifrele până în prezent pare că vom avea o prezență record pentru alegerile parlamentare organizate individual, adică nesuprapuse deloc cu alte tipuri de alegeri”.
„Dacă se păstrează ritmul, poate fi o prezență mai mare decât în primul tur al alegerilor prezidențiale”, crede directorul INSCOP.
Remus Ștefureac spune că prezența mare la vot este un semnal pozitiv din partea societății, de mobilizare și de „conștientizare a urgenței naționale, care a devenit evidentă în ultima săptămână”.
„De această dată cred că vom avea surprize plăcute. Cel puțin, judecând după acest tip de mobilizare pare că oamenii, românii, înțeleg importanța nu doar a votului, ci și importanța Parlamentului, importanța alegerilor parlamentare care determină formarea Guvernului și, de fapt, de care depinde cu adevărat nivelul de trai”, a spus directorul INSCOP.
El spune că după alegerile parlamentare de astăzi am putea avea în Parlamentul României partide care nu au mai avut până acum reprezentanți acolo.
„Pare că sunt mai multe partide noi care sigur ar putea trece pragul parlamentar, însă totul e cumva la limită, vom vedea. Important este să avem o prezență cât mai mare la vot și de aici vom trage concluziile potrivite”, a mai spus, pentru HotNews.ro, Remus Ștefureac.
Datele de până duminică, ora 13:00, arată că au revenit ca votanți generații extrem de active în anii 90 și apoi dezamăgite în anii 2.000. Printre ele este generația care are azi 50 plus, cea mai numeroasă din istoria României.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News