Skip to content
" "
Politică

Rezultate parțiale în Grecia: 35,5% pentru partidul lui Alexis Tsipras

Grecii au mers duminică la urne, într-un nou scrutin legislativ, al doilea din 2015 și al cincilea în șase ani, pentru a alege un nou Parlament după demisia din august a fostului premier Alexis Tsipras, liderul Syriza, care a determinat organizarea acestor alegeri anticipate. Potrivit rezultatelor parţiale, partidul lui Tsipras a câştigat alegerile legislative cu 35,5% din voturi. Syriza are un avans de 7,5% fata de următorul partid clasat, Noua Democraţie, informează romaniatv.net.

Tsipras a anunțat că va forma un guvern de coaliție cu partidul suveranist de dreapta , liderul partidului radical de stânga Syriza, declarând că victoria sa și a formațiunii sale la alegerile legislative de duminică este o victorie a poporului elen și că grecii i-au acordat un mandat clar de patru ani în fruntea unui nou guvern.

" "

În Europa momentului, Grecia și poporul grec sunt sinonime cu rezistența și demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani”, a spus Tsipras în fața unei mulțimi de simpatizanți veniți să sărbătorească victoria în alegeri într-una din piețele din centrul Atenei.

Am primit un mandat clar de a elimina corupția sistemică. Începând de mâine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidată„, a mai afirmat Tsipras.

El a atras atenția că relansarea Greciei nu va veni ca prin minune, ci prin multă muncă.

Ne așteaptă vremuri dificile, dar, în același timp, ne aflăm pe o bază solidă. Nu ne vom reveni din această lupte prin minune, ci prin multă muncă„, a declarat liderul Syriza.

Tsipras a anunțat totodată că va forma un guvern de coaliție cu partidul suveranist de dreapta ANEL (Grecii Independenți), care a fost partener al Syriza și în executivul precedent.

Ne unim forțele astăzi. Vom continua împreună„, a spus Tsipras de la tribună, unde i s-a alăturat și Panos Kammenos, liderul ANEL, conform imaginilor transmise de televiziunile elene.

Am primit un mandat clar de a da la o parte forțele care ne-au ținut pe loc„, a mai declarat el, spunând că se simte răzbunat. Tsipras a făcut aparent referire la deputații Syriza care s-au opus în august noului pachet de ajutor convenit de Atena cu creditorii săi internaționali și care au părăsit partidul, privând Syriza de majoritatea în parlament și determinându-l pe Tsipras să demisioneze și să convoace aceste alegeri anticipate.

După numărarea a peste 60% din buletinele de vot, Syriza, care ar obține 145 din cele 150 de locuri din parlament, ar dispune de o majoritate absolută de 155 de mandate cu sprijinul ANEL.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *