Skip to content
Coronavirus

Rezultate preliminare încurajatoare pentru două noi tratamente împotriva coronavirusului, în Franța și SUA

fool.com

Medicii și cercetătorii din Franța și SUA au anunțat că rezultatele preliminare ale unor studii privind utilizarea a două tratamente împotriva coronavirusului sunt încurajatoare, dar au avertizat că e prea devreme pentru o concluzie. Cele două medicamente sunt ivermectina și tocilizumab.

Ivermectina este un medicament antiparazitic folosit în tratamentul unor boli precum scabia, dar unele studii au indicat că poate fi eficient și pentru combaterea mai multor tipuri de virusuri.

Un studiu american realizat în comun de Universitatea Harvard și Universitatea Utah și citat de Le Figaro arată că tratamentul cu ivermectină în cazul pacienților spitalizați cu Covid-19 este asociat cu o scădere semnificativă a ratei mortalității, dar și cu scăderea duratei spitalizării.

Studiul nu a fost publicat încă, iar autorii atenționează că nu poate fi trasă o concluzie până când cercetarea nu va trece prin toate etapele validării științifice. Programul cercetătorilor americani a constat în compararea datelor a 1.400 de pacienți din 169 de spitale din toată lumea, dintre care jumătate au fost tratația cu ivermectină și jumătate nu. Cercetătorii au luat în calcul doar pacienți cu caracteristici similare (sex, vârstă, alte boli, tabagism). Rezultatele arată că mortalitatea în rândul pacienților tratați cu ivermectină și aflați în ventilare mecanică a fost de 7%, față de 21% în rândul pacienților netratați cu medicamentul respectiv.

Co-autor al studiului, cercetătorul Mandeep Mehra (Universitatea din Harvard) s-a arătat prudent: ”Facem analize complementare pentru a fi siguri că efectul obținut cu ivermectină nu se datorează de fapt unui factor pe care nu l-am luat în calcul”. Ca urmare, studiul este supus acum validării unui comitet de specialitate.

Primele rezultate privind utilizarea ivermectinei ca tratament – candidat pentru combaterea coronavirusului au fost publicate în aprilie, într-un studiu australian realizat de Monash Biomedicine Discovery Institute și Peter Doherty Institute of Infection and Immunity (Doherty Institute) din Melbourne. Conducătorul studiului a declarat la acel moment că ivermectina a ucis SARS-CoV-2 în culturi celulare în 48 de ore.

Tocilizumab este un medicament imunosupresiv, în principal pentru tratamentul artritei reumatoide. El a fost folosit în cadrul unui studiu de Assistance publique – Hôpitaux de Paris (AP – HP), trustul spitalului universitar care operează în regiunea pariziană.

Primele rezultate sunt optimiste: din 64 de pacienți bolnavi (contra 65 în grupul de control) tratați timp de 14 zile cu Tocilizumab, ”un procent semnificativ mai scăzut decât în grupul de control au murit sau au avut nevoie de ventilare mecanică”, potrivit Le Figaro. Și acest studiu preliminar are nevoie de validare științifică independentă,  scrie G4media.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *