Skip to content
Politică

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova au fost validate de Curtea Constituțională. Plângerile legate de fraudă au fost respinse

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a validat sâmbătă rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie şi cele 101 de mandate obţinute în urma scrutinului, după ce a respins toate contestaţiile depuse de coaliţia ACUM care a acuzat cele mai mari nereguli din istoria alegerilor de peste Prut.

Astfel, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, alegerile din 24 februarie pot fi considerate valabile. În viitorul Parlament Partidul Socialiştilor va avea 35 de mandate, Partidul Democrat – 30, Blocul ACUM – 26, iar Partidul Şor – 7 mandate. Trei mandate le-au revenit deputaţilor independenţi, arată Agerpres.

Deşi au trecut aproape 2 săptămâni de la alegerile parlamentare, nicio coaliţie nu a reuşit să se formeze pentru a putea forma un nou Guvern.

De notat că, în ziua validării rezultatelor scrutinului, Blocul electoral ACUM a depus o serie de contestaţii la Înalta Curte prin care a cerut anularea alegerilor şi invalidarea mandatelor de deputat în cinci circumscripţii electorale: nr. 47, Camenca, Rîbniţa, Dubăsari şi Grigoriopol; nr. 48, Slobozia, municipiile Tiraspol şi Bender; nr. 4, Rîşcani; nr. 18, Orhei şi nr. 17, Nisporeni.

Reprezentantul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, a invocat zeci de mii de cazuri înregistrate de transportare organizată a alegătorilor din cele două circumscripţii uninominale destinate alegătorilor din stânga Nistrului, cazuri de intimidare sau cumpărare a voturilor, folosirea resurselor administrative sau nedeclararea cheltuielilor de către mai mulţi candidaţi. Curtea însă a respins aceste contestaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *