Skip to content
Societate

Risc crescut de avalanșe la munte. Zonele vizate

salvamont.org

Până mâine seară este risc ridicat de avalanșe în Carpații Meridionali, mai exact în Munții Făgăraș, Bucegi, Parâng, Șureanu și Țarcu-Godeanu. De vină, spun meteorologii, sunt temperaturile ridicate din ultimele zile dar și precipitațiile și vântul intens. Din aceleași motive, ANM anunță un risc însemnat de avalanșe și în Munții Călimani, Bistriței, Ceahlău, dar și Rodnei.

Salvamontiștii din toată țara sunt în alertă. În doar 24 de ore au avut peste 100 de misiuni.

Ion Sănduloiu, șeful Comisiei Avalanșe Salvamont România: “La nivel național, în timpul iernii, este o zi normală, pentru că sunt foarte multe accidente de pârtie sau turiști rătăciți, mai ales în condițiile în care s-a stricat vremea în Carpații Orientali. A apărut acel «white-out», situație în care nu vezi aproape nimic din cauza ceții și a ninsorii sau viscolului.

Riscul de avalanșă este ridicat. Este gradul 4 la peste 1800 de metri și gradul 3 sub această altitudine. Cred că se va menține o perioadă, pentru că s-a încălzit brusc. Avem peste 0 grade. Izoterma e undeva la 2200 de metri, ceea ce a îngreunat stratul.

Pe de o parte, a făcut bine lucrul acesta, pentru că zăpada s-a mai tasat și pe porțiunile pe unde se poate merge mai în siguranță, însemnând muchii, stratul este mai mic.

Așteptăm un îngheță, în așa fel încât să-l facă bun de mers.

Traseel în Carpații Meridionali sunt închise”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *