Skip to content
Internațional

Risc de 25% ca Marea Britanie să intre în recesiune tehnică în trimestrul în curs. Lira sterlină, declin de 10% în cazul unui Brexit fără acord

theflagshop.co.uk

Economia britanică este afectată de Brexit și incertitudinile legate de ieșirea din UE, iar riscul ca Marea Britanie să intre deja în recesiune tehnică la finele trimestrului actual sunt de 25%, potrivit institului de cercetare National Institute of Economic and Social Research (NIESR). Recesiunea tehnică presupune două trimestre consecutive de scădere a PIB. Economia britanică a crescut cu 0,5% în primul trimestru, însă pentru aprilie-iunie, analiștii văd o probabilitate ridicată de stagnare sau scădere a PIB. Dacă evoluția negativă continuă și în trimestrul actual, Marea Britanie va intra în recesiune tehnică, scrie profit.ro.

Probabilitatea unei recesiuni în 2020 este de 30%, conform unui raport publicat luni de NIESR.

Perspectivele dincolo de luna octombrie, când Marea Britanie urmează să iasă din Uniunea Europeană, sunt într-adevăr sumbre, existând posibilitatea unui declin sever în vazul unui Brexit fără acord și dezordonat”, potrivit raportului. Conform raportului citat, riscul unui Brexit fără acord este de circa 40%. Chiar dacă desprinderea de UE fără un acord este evitată, economia este prognozată să crească cu doar 1% în 2019 și 2020, în contextul în care „incertitudinile continuă să reducă investițiile, iar creșterea productivității rămâne slabă„. Perspectivele sunt mult mai pesimiste în scenariul unui Brexit fără acord. Chiar și în cazul unui Brexit „ordonat”, dar fără un acord cu UE, NIESR estimează că economia va stagna anul viitor, inflația va accelera la 4,1%, iar lira va va avea un declin de circa 10% (ajungând la circa 1,1 dolari pe unitate).

Din orice unghi am privi situația, în cazul unui Brexit fără acord nu vor fi prea multe motive de bucurie în economie”, afirmă directorul NIESR, Jagjit Chadha, citat de Bloomberg. Politicile fiscale și monetare vor înlătura parțial efectele unui Brexit fără acord, dar impactul pe teremen lung este reprezentat de un PIB cu 5% mai mic „înt-un mod permanent„, comparativ cu situația rămânerii Marii Britanii în UE sau a unui Brexit ușor, cu un acord comercial cu Uniunea. Lira sterlină este în scădere cu circa 0,35%, la 1,2468 dolari/unitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *