Skip to content
Politică

Risc financiar major pentru România: SUA și UE se desincronizează economic

" "

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, SUA şi Europa, cele mai mari economii ale lumii, vor fi desincronizate din punct de vedere al ciclului economic, iar deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale, respectiv ale Băncii Centrale Europene vor merge în direcţii diferite.

Divergenţa dintre politicile monetare ale principalelor bănci centrale din lume este printre riscurile externe majore la adresa economiei româneşti, potrivit Raportului de Stabilitate Financiară al BNR. Tensiunea din pieţe se vede în cursul de schimb: în timp ce dolarul SUA a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni faţă de euro, leul s-a prăbuşit cu 8,8% în raport cu moneda americană, în ultimele şase săptămâni şi jumătate.

" "
" "

Analiştii şi comentatorii din presa de peste ocean dau ca aproape sigură majorarea dobânzii de politică monetară în SUA la şedinţa Rezervei Federale din luna decembrie, pentru prima dată de la criza financiară mondială. Totodată, Banca Centrală Europeană (BCE) pregăteşte armele grele în lupta cu stagnarea economică şi riscul de deflaţie: se spune că preşedintele BCE, Mario Draghi, ar fi pregătit să iasă cu măsuri neconvenţionale la şedinţa de politică monetară de la începutul lunii decembrie, inclusiv introducerea unui comision pe banii dosiţi de băncile comerciale la BCE sau extinderea programului de relaxare cantitativă prin preluarea de obligaţiuni din piaţă.

Leul stă aproape nemişcat faţă de euro în ultima vreme, însă deprecierea abruptă a monedei europene în raport cu dolarul SUA a fost resimţită şi în România. Moneda noastră a scăzut cu 8,8% faţă de dolar de la mijlocul lunii octombrie, cursul urcând la 4,1975 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, informează economica.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *