Scena politică internațională se schimbă rapid, iar situația alegerilor prezidențiale din România a devenit subiect de dezbatere pentru administrația Trump. Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii sunt într-un impas în privința Ucrainei și a unor eventuale negocieri cu Rusia pentru pace.
Donald Trump, președintele SUA, încearcă să deblocheze negocierile cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, chiar dacă momentan nimeni nu știe detaliile acestor discuții. UE a reacționat dur după ce Ucraina nu a fost inclusă în negocierile de pace, iar câteva state UE s-au reunit la Paris pentru a analiza viitorul Uniunii. România nu a fost invitată la nicio masă a negocierilor și această situație a provocat nemulțumiri în politica românească, încât USR a ieșit public și a cerut demisia ministrului de externe Emil Hurezeanu.
Tensiunile dintre UE și SUA pun la grea încercare și România, care nu este pregătită pentru acest scenariu. România are nevoie și de UE, și de SUA pentru a continuat dezvoltarea sa și pentru a-și apăra propriile interese.
„Nu am ajuns în situația de a alege între UE și SUA”
Iulian Fota, fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și fost consilier prezidențial, a explicat pentru PS News cu ce provocări se confruntă România pe scena internațională. Iulian Fota a precizat că recentele declarații ale unor oficiali din administrația Trump arată noua ideologie de la Casa Alba și ideile conservatorilor americani.
„Declarațiile lor sunt despre Europa în totalitate și modul în care Europa ar trebui să se raporteze ideologic la Casa Alba și la mișcarea conservatoare americană, la republicanii americani. România e un subiect printre altele. Luăm act de ceea ce spun partenerii americani, încercăm să le înțelegem punctele de vedere, am vrea să le înțeleagă și ei pe ale noastre. Se văd anumite contradicții în declarațiile lor și atunci când se văd contradicții înseamnă că undeva, ceva scârțiie. Genul de contradicție pe care a evidențiat-o și Popescu (n.r. Pavel Popescu). Adică dacă vrei să întărești Europa, pe bună dreptate, chestie legitimă, de ce îi sprijini și pe ăia care vor să slăbească Europa. Aici e una dintre contradicții”, a declarat Fota pentru PS News.
Întrebat dacă există riscul ca România să fie pusă în situația de a alege între UE și SUA, fostul secretar de stat a precizat că nu s-a ajuns în această situație, iar stadiul negocierilor este neclar și discuțiile de la Riad sunt foarte importante.
„Nu, nu am ajuns acolo (n.r. în situația de a alege între UE și SUA) și sper să nu ajungem. Deocamdată sunt niște poziționări ale unora și ale altora, într-un proces care va dura mult, care nici măcar nu știm dacă va decola, mă refer la eventualele negocieri între SUA și Rusia mai întâi, și eventul posibile negocieri, în ce format s-ar face ele, legat de Ucraina. Nu prea știm, așteptăm Riadul. De aceea e Riadul important, să vedem dacă se înțeleg pe chestii preliminare, ca să vedem dacă există vreo variantă, vreo posibilitate ca ulterior americanii și rușii să se și apuce să negocieze”.

Iulian Fota a arătat că relațiile transatlantice au avut crize periodice și aceste neînțelegeri nu reprezintă o noutate, dar de fiecare dată Europa și SUA au reușit să treacă peste provocările pe care le-au întâmpinat. Fostul secretar de stat a dat exemplu situația din 2003, când mai multe state UE s-au opus intervenției NATO în Irak.
„S-ar putea să fim înțelepți și noi, și ei și să depășim impasul ăsta. Nu ar fi prima dată când Europa și America ies (n.r. din impas). Eu am trăit și vremurile 2003. Ce era atunci între unii europeni și americani vizavi de Irak, nici nu vreau să vă spun.
Când s-a pus problema intervenției NATO în Irak, pe fondul intervenției americane în Irak, acolo unele statele europene nu au mai înțeles de ce e nevoie să fie atacat Irakul și cu atât mai mult de ce să participe NATO la povestea asta și s-au opus cele 4: Franța, Germania, Belgia și Luxemburg. Și acolo a fost un moment foarte tensionat între americani și unii europeni, în special Franța și Germania. Și atunci ne-am făcut griji că s-ar putea ca NATO să se rupă, dar uite că lucrurile s-au potolit”.
Întrebat dacă totul depinde de cum se vor raporta americanii la Europa, Iulian Fota a răspuns:
„Da, într-un final, și cum o vor înțelege. Eu nu sunt obligat să mă pliez pe poziția americană doar de dragul lor, mai ales când poziția lor e contrară intereselor mele. Atunci avem o problemă, trebuie să ne apărăm interesele.”
Rusia acceptă Ucraina în UE
Scena politică internațională a cunoscut numeroase schimbări în ultimele zile, după discuția telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin. SUA și-a anunțat intenția de a discuta cu Rusia termenii păcii în Ucraina, dar UE a fost nemulțumită pentru că a rămas în afara acetor discuții. Deși mai multe voci din UE îndemnau la continuarea războiului, după întâlnirea de la Paris, care a avut loc luni, aceste voci pro-război s-au temperat și au cerut doar intrarea Ucrainei și Uniunii la masa negocierilor.
Conferința de la Paris nu a avut niciun impact internațional, după ce liderii statelor participante nu au ajuns la o concluzie care să conteze pe scena internațională. Astăzi, delegații din SUA și Rusia s-au întâlnit la Riad, iar primele declarații arată că discuțiile au fost bune pentru ambele părți, mai ales cele referitoare la economie.
La Riad s-au făcut primii pași pentru a debloca negocierile pentru pace, iar Moscova a subliniat imediat că Volodimir Zelenski nu are legitimitate pentru a participa la negocieri, ținând cont că nu au mai fost organizate alegerile prezidențiale în Ucraina. Totodată, Moscova a precizat că nu are o problemă cu aderarea Ucrainei la UE, însă se opune complet intrării în NATO sau oricărei alianțe militare care ar pune în pericol securitatea Rusiei.
Americanii și rușii vor discuta în următoarele luni formatul negocierilor și al păcii, iar Uniunea Europeană încă luptă pentru un rol cât mai important, mai ales că securitatea României este pusă în pericol de orice militarizare a regiunii. Chiar dacă la Riad s-au făcut pași importanți între SUA și Rusia, tensiunile dintre UE și SUA rămân și România se află într-o poziție dificilă.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News