Skip to content
Europa

Riscă UE să piardă Italia? Negocieri dure pentru salvarea statelor afectate de coronavirus

facebook

Liderii marilor state din Uniunea Europeană (UE) vor negocia în zilele următoare despre viitorul cetățenilor și vor pune la cale un plan european pentru a înfrunta criză economică provocată de Coronavirus. Marea bătălie se dă între sudul Europei care cere lichidități și nordul Europei care nu vrea o datorie comună a statelor UE pentru a obține lichidități.

Dar marea miză o reprezintă corona bond-urile, adică o datorie comună a statelor UE. Coronabond-urile ar putea fi momentul de cotitură în istoria Uniunii Europene, în care statele UE se vor îndrepta spre o fiscalitate comună sau vom continua în același ritm, cu competiție fiscală în interiorul UE, având paradisuri fiscale precum Olanda sau România și state cu taxe foarte mari precum Italia sau Franța.

Italia a venit cu planul de coronabond-uri și a mai cerut inclusiv bani lichizi din Mecanismul European de Stabilitate (MES), de unde s-ar putea aloca între 400 și 500 de miliarde de Euro, ce pot fi împrumutați de statele UE. Numai că, în prezent, împrumuturile din MES vin cu anumite condiții fiscale, mai exact măsuri de austeritate. Cine va face un împrumut, va trebui să accepte condițiile dictate din UE, pe care le cunoaștem deja de la criza economică din 2008. Italia a cerut eliminarea tuturor condițiilor.

Dacă până acum vedeam o alianță a statelor din sudul Europei, condusă de Italia, Franța și Spania, între timp francezii au trecut de partea Germaniei care se opune ferm ideii de coronabond. Franța arată că de fapt și-a făcut propriul joc, lăsând impresia că e de partea Italiei doar pentru a negocia mult mai dur cu Germania.

Franța și Germania au ajuns la un acord pentru a oferi lichidități din MES de la 25 de miliarde până la 200 pentru companiile italiene și alte 100 de miliarde care vor veni prin SURE, programul anunțat de Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, anunță ilfattoquotidiano.it. Ceea ce, în cel mai fericit caz, se poate ajunge la circa 300 de miliarde de Euro, dar nu se știu momentan condițiile.

Ministrul Economiei din Italia, Roberto Gualtieri, a definit MES ca fiind „un instrument neadecvat pentru a gestiona criza actuală”. Pentru Italia, singurul răspuns adecvat la această criză rămâne coronabond și Guvernul de la Roma nu a renunțat deloc la ideea sa.

Chiar dacă mai mulți intelectuali italieni și germani susțin ideea de coronabond, Germania-Olanda nu intenționează să cedeze deloc, însă ar putea fi dispuse să implice fondurile MES (ce mai rămâne din ele) și BEI (Banca Europeană de Investiții) pentru a oferi lichidități statelor afectate de criză. Numai că toate aceste instrumente financiare sunt de fapt vechile instrumente financiare doar că sunt alte forme sau controlate de alte instituții europene. Pentru că și programul SURE, și banii din MES au fost folosiți în criza din 2008. Și mai ales, sunt insuficienți bani, iar unele state ar putea fi nevoite să apeleze la împrumuturi de la creditorii internaționali.

Franța ar fi dispusă să negocieze pentru un fond european care să emită coronabond, temporar sau excepțional, pe o durată între 5 sau 10 ani. Planul francezilor este o versiune mult mai relaxată decât cea propusă de Italia, însă dacă Franța va primi suficienți bani din MES, ar putea renunța la intenția de coronabond. Olanda a propus și ea un fond „din donații” pentru statele cele mai afectate, ceea ce ar pune anumite state în situația de a „cerși” fonduri. Fondul olandezilor ar urma să fie între 10 și 20 de miliarde, a precizat Mark Rutte, premierul Olandei.

Germania este atacată chiar din interior pentru opoziția dură la coronabond. Ziarul german Der Spiegel a calificat gestul Germaniei ca fiind „foarte puțin solidar, meschin și mișelesc”. De asemenea, Norber Rottgen, candidatul la președinția partidului CDU și președintele comisiei de afaceri externe din Bundestag (Parlamentul federal) a scris pe Twitter: „Nu-ul categoric la corobonduri este fondat economic, dar emotiv este fatal. Germania poate refuza această soluție, însă trebuie să facă mai mult decât să se refere la MES. Este necesar un semnal clar că nimeni nu va fi lăsat singur după această criză din Europa”, transmite ilsole24ore.com.

Marți ar trebui să avem primele decizii la nivel european în privința negocierilor. Toată atenția va fi pe Italia, Germania și Franța, în jurul cărora se vor strânge alte state mai mari sau mai mici.

Marele risc, la nivel european, îl reprezintă Italia care fără un ajutor concret din partea Uniunii Europene va începe să vorbească despre ieșirea din zona euro și italienii vor scoate imediat planurile pentru a tipări monedă națională, pe o scenă politică instabilă și imprevizibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *