Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Riscul de infectare cu coronavirus este mult mai mare în supermarket decât în restaurante!”. Veste bună pentru industria Horeca

Inquam Photos / Octav Ganea

„Sectorul Horeca trebuie să funcționeze cum funcționează în toate țările din Europa”, este de părere senatorul PSD Daniel Zamfir. Invitat în studioul Puterea Știrilor, social-democratul a taxat deciziile luate de Guvernul Orban în privința sectorului Horeca și a adăugat că șomajul celor din această industrie va afecta într-o foarte mare măsură bugetul statului.

Nu în ultimul rând, Zamfir a apreciat că riscul de infectare cu noul coronavirus este mult mai mare într-un supermarket, decât într-un restaurant. „La intrarea într-un restaurant este cineva care îți ia temperatura, te conduce la masă, stai la distanță la cât hotărăște comitetul pe care l-am înființat, la doi metri, la trei metri, la șapte metri dar îl lași să funcționeze  Este mult mai sigur pentru că e mult mai controlabil”, spune acesta.

„Este foarte greu. Sunt convins că sunt deja mii, dacă nu chiar zeci de mii de falimente în industria Horeca. Nu poți să ții o industrie închisă luni de zile sau cu niște restricții extrem de severe cum au fost începând cu starea de urgență, și la un moment dat să-i deschizi. Câtă minte au putut să aibă guvernanții ăștia să spună <<de mâine închideți restaurantele>>. Păi oamenii ăștia s-au aprovizionat cu marfă, au făcut comenzi, au de plătit, tu de mâine spui că închizi. Ce face omul ăla? Ce se întâmplă cu cei care lucrează în acest sector de activitate? Îi trimiți în șomaj. Păi dacă vin în șomaj nu vin tot pe cârca bugetului statului, ca să le plătească statul?

Tot vedem că statul trebuie să plătească, să plătească. Nu. Eu chiar am o veste bună pentru cei din Horeca: am avut o discuție cu ei, de fapt mai multe și am ajuns la concluzia că acest sector trebuie să funcționeze cum funcționează în toate țările din Europa. Sigur, le pui restricții, dar să știți că intrarea într-un restaurant, de exemplu, e mult mai controlată și mult mai controlabilă ca și situație decât într-un supermarket. La intrarea într-un restaurant este cineva care îți ia temperatura, te conduce la masă, stai la distanță la cât hotărăște comitetul pe care l-am înființat, la doi metri, la trei metri, la șapte metri dar îl lași să funcționeze  Este mult mai sigur pentru că e mult mai controlabil. Păi îți ia buletinul, te vede cu cine ești la masă, îți ia telefonul.

Ancheta epidemiologică e mult mai ușor de făcut pentru niște persoane care au intrat în restaurant decât unii care s-au dus haotic în piață, în mijlocul de transport în comun, în instituțiile publice. Dumneavoastră știți că în instituțiile publice astăzi, ministere, Parlament, primării, nu se face testarea. Oamenii ăia se duc acolo infectați, împrăștie virusul și nu știu de unde să-i luăm pentru că nu se face această testare obligatorie, din punctul meu de vedere și nu numai al meu, pentru cei care lucrează în sectorul public, ca să poți să îi izolezi. Altfel cum oprim noi această răspândire a virusului dacă rămânem doar cantonați în marota asta sinistră <<spălați-vă pe mâini, purtați mască, nu purtați mască vă dăm amenzi>>. Păi numai așa, numai amendând oamenii? Dar partea ta de răspundere, a guvernanților, unde este? Ce faci în timpul ăsta? Ne împrumutăm, evident”, a declarat Daniel Zamfir, la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *