Skip to content
Economie Politică

Riscul de țară, în pericol. Un analist financiar vorbește despre efectele retragerii administratorilor de pe Pilonul II

Ziarul Financiar

Administratorii de pe Pilonul II de pensii au protestat vehement împotriva prevederilor din OUG 114/2018, care le-a redus comisioanele de administrare și a introdus obligativitatea unui aport de capital pe care companiile declară că nu îl pot aduce.

Luni apărut, pentru prima dată în spațiul public, prin gura economistului-șef al BNR, Valentin Lazea, formulată posibila intenție a unor firme de administrare a fondurilor de pe Pilonul II de a se retrage din România.

Despre consecințele unei astfel de decizii am vorbit cu analistul financiar Aurelian Dochia.

Retragerea administratorilor de fonduri obligatorii de pensii private ar conduce la desființarea Pilonului II, lucru pe care autoritățile și ministerul Finanțelor nu l-au exclus, ba chiar aș spune că l-au încurajat, au fost de mai multe ori discuții, de-a lungul anilor, cu diverse idei, de la transferarea fondurilor Pilonului II către Pilonul I, la reducerea contribuțiilor, așa cum s-a și procedat, de fapt, iar acum, în ultima vreme, s-a promovat posibiitatea de transfer voluntar, de la Pilonul II către Pilonul I”, a declarat Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru PSNews.

Iar aceste cerințe de capital, care au fost introduse cu Ordonanța 114, nu fac decât să dea un impuls final acestei mișcări care durează de câțiva ani, de practic desființare a Pilonului II”, a adăugat el.

Există deci o zonă la nivel politic care dorește de mai multă vreme desființarea Pilonului II de pensii.

Fără îndoială că trecerea banilor la Pilonul I ar ajuta pensiile aflate în administrarea statului, prin aducerea unui flux nou de fonduri, dar pe termen lung crește riscul pentru cei care erau asigurați și prin Pilonul II.

Dar, pe lângă acest efect dorit de cel puțin o parte din autorități și din coaliția aflată la guvernare, vor apărea, fără îndoială, efecte nedorite: investitorii internaționali, instituțiile financiare internaționale și piețele financiare internaționale vor avea un motiv în plus că constituie climatul din România riscant, ceea ce până la urmă se traduce prin costuri mai mari pentru orice operațiuni financiare pe care le facem noi în România, precum și pe care le face țara noastră pe piețele internaționale”, mai spune analistul financiar.

Există și posibilitatea apariției unor influențe suplimentare pe ratingul de țară, care este deja suspus presiunilor din mai multe direcții, inclusiv din faptul că probabil în 2019 mulți indicatori se vor deteriora: inflația va rămâne la un nivel ridicat, deficitul bugetar este probabil să fie depășit, crelterea economică va fi mult mai redusă, va apărea mai multă instabilitate în ceea ce privește cursul de schimb, dobânzile vor crește.

Toți acești factori probabil că vor pune presiune pe rating și orice element suplimentar, cum ar fi posibila retragere a administratorilor de pe Pilonul II, poate să grăbească deterioarea riscului de țară”, avertizează Aurelian Dochia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *