Skip to content
Politică

Riscurile neanticipate ale anticipatelor. Stelian Tănase vede un PNL scindat și un viitor nesigur pentru PSD

Inquam Photos / Octav Ganea

Tema alegerilor anticipate a acaparat aproape în totalitate agenda publică în zilele de după căderea cabinetului condus de Ludovic Orban. Majoritatea comentatorilor sunt de acord cu faptul că președintele Iohannis încearcă să împingă lucrurile către declanșarea anticipatelor, liberalii fiind favorizați de ultimele sondaje de opinie. În egală măsură PSD ar încerca să obstrucționeze declanșarea anticipatelor pentru a nu-și scădea prezența în Parlament.

Politologul Stelian Tănase este de părere că planul președintelui Iohannis de a declanșa alegeri anticipate este departe de a fi garantat. Acesta este de părere că președintele și premierul desemnat Ludovic Orban au avut agende diferite cu privire la anticipate, iar în viitorul apropiat am putea asista la o resurgență a fracturilor din interiorul PNL pe fondul concurenței pentru poziții la vârf.

“Există o confuzie politică în lumea românească de astăzi. Cu toate că lucrurile s-au mai limpezit după apariția guvernului Orban 2, totuși ce urmează e departe de a fi previzibil. Nimeni nu garantează că scenariul de la Cotroceni se va derula exact așa cum a fost scris. Klaus Iohannis visează insistent la alegeri anticipate. Planul lui Orban a fost altul. Să ducă guvernul până la alegerile parlamentare și după aceea să conducă 4 ani un program de reforme care să europenizeze țara. Deci planul s-a făcut peste capul lui Orban.

Nu știm însă ce grad de anduranță are PNL și nu cunoaștem nici capacitatea de a executa manevrele complicate, nici disciplina tactică, toate strict necesare în perioada asta. Momentan, ce-i ține împreună este victoria în alegeri. Problema este că PNL prezintă încă fracturi, de pildă între PDL – PNL. Este posibil ca în săptămânile care vin, fracturile să iasă la iveală pe fundalul concurenței acerbe pentru poziții”, a precizat politologul pentru PSNews.ro.

Pe de altă parte, Stelian Tănase este de părere că pentru PSD există riscul să devină ”un partid second-hand surclasat și de USR-PLUS, nu numai de PNL”.

”S-ar putea chiar să dispară de pe scena politică, să se și spargă la congres sau după alegeri. PSD nu a reușit să parcurgă tranziția spre un partid de secol 21. Electoratul său tradițional s-a rarefiat. E cam la o treime din ce a fost în primul deceniu de după 1989 și va fi ajunge în acest ciclu între o pătrime și o cincime”, a mai spus politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *