Skip to content
Politică

RISE Project îi dă nucleara lui Dragnea: un raport secret al „Doi ș-un sfert” CONFIRMĂ rețeaua Teldrum

libertatea.ro

Site-ul de investigații RISE Project îl distruge pe președintele PSD, Liviu Dragnea: a publicat joi seară informații dintr-un raport al fostei unități „Doi ș-un sfert” (actuala Direcție Generală de Protecție Internă – DGPI), document car confirmă imensa rețea Teldrum din Teleorman.

Portalul trece în revistă schimbările legislative operate de către PSD la începutul acestui an, pentru ca DGPI să nu mai răspundă în fața Parlamentului, ci să fie subordonat exclusiv ministrului de Interne (și atunci, și acum, Carmen Dan, o veche cunoștință a lui Dragnea din Teleorman).

Practic, raportul obținut de site-ul amintit confirmă seria numelor grele apărute deja de mult în presă în legătură cu Tel Drum.

„«Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman.»

Așa se numește documentul clasificat obținut de RISE.

Descrie o „rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale.

Suntem în 2011, la Alexandria.

Ofițerii DGPI arată că, inițial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate.

Iar unele dintre lucrări ar fi fost fictive.

Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA.

„Acțiunile la purtător” sunt certificate anonime. Oricine deține această hârtie, care specifică un anumit procent din acțiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. Când se mișcă hârtia, se schimbă patronul. Nu există birocrație, totul rămâne secret.

La vedere, însă, de corporația Tel Drum se ocupă prietenii lui Dragnea din tinerețe. Ei apar în acte.

Raportul prezintă și „organigrama” grupării.

Marian Fișcuci, primul patron al Tel Drum, e prieten cu Liviu Dragnea din școala generală. Au rămas parteneri în poltică, afaceri și dosare FOTO: Elisa Bouleanu / Adevărul

Sunt trecuți în revistă oamenii de bază ai șefului PSD: afaceristul Marian Fișcuci (foto dreapta), fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea – Florinel Marinaș, fostul președinte al Companiei Naționale de Drumuri – Cristian Duică, directorul general al Tel Drum – Petre Pitiș, funcționari de la Fisc și jurnaliști locali.

DGPI a mai fost preocupat de banii care ajung la PSD, descoperind că Tel Drum ar fi finanțat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea. E vizată perioada 2008 – 2009, când au avut loc toate tipurile de alegeri, locale, legislative, prezidențiale.

Au fost monitorizate și alte afaceri ale familiei, precum o tranzacție subevaluată între soții Bombonica și Liviu, cu hotelul Turris din Turnu Măgurele. Și, odată cu asta, ofițerii de informații au aflat un modus operandi. Fostele active de stat, înstrăinate pe nimic în cercul Dragnea, generau evaziune fiscală. Valori reduse, deci taxe mici”, detaliază jurnaliștii de investigații.

De asemenea, RISE Project amintește cum, la inundațiile din 2005, premierul momentului, Călin Popescu-Tăriceanu, a alocat nu mai puțin de 257 de miliarde de lei vechi către Consiliul Județean (CJ) Teleorman (condus pe atunci de Dragnea), pentru repararea unui pod spulberat de viituri. Atât doar că acel pod nu fusese reparat de către Teldrum (așa cum apărea în acte), fiind vorba despre o lucrare fictivă.

Partea cea mai gravă a articolului vorbește despre o posibilă mușamalizare a gravelor nereguli de la Teleorman chiar din partea mai-marilor DGPI (fostă DGIPI, fostă DIPI), așa cum a declarat sursa din sistem a ziariștilor.

Citiți AICI despre cum a fost modificat pe ascuns un articol de lege care trecea DGPI în ograda lui Carmen Daniela Dan și elimina avizul CSAT, despre scandalul făcut de către un deputat UDMR, precum și despre precizările senatorului PSD Șerban Nicolae (pe atunci președintele Comisiei juridice din Senat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *