Skip to content
Politică

Robert Cazanciuc: Parlamentul trebuie să îşi fixeze drept obiectiv respingerea tuturor OUG emise de guvernul actual

Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunţat, sâmbătă, că în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă 100, menţionând că în numai şase luni a fost emis cel mai mare număr de OUG-uri văzut vreodată. El a precizat că Parlamentul trebuie să îşi fixeze drept obiectiv respingerea tuturor Ordonanţelor de Urgenţă emise de guvernul actual, ”incapabil să ia măsuri de relansare a economiei ţării”.

“În Monitorul Oficial al României tocmai ce s-a publicat OUG 100! Da, stimaţi concetăţeni, în numai 6 luni Guvernul Orban a emis cel mai mare număr de OUG-uri văzut vreodată!”, a postat Robert Cazanciuc, pe pagina de Facebook a PSD.
El a reamintit că, în 25 iunie 2019, Ludovic Orban spunea că “mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate Ordonanţe de Urgenţă a căror constituţionalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorităţi în afară de Avocatul Poporului”, iar la începutul mandatului de premier afirma că nu va adopta ordonanţe de urgenţă în exces pentru modificarea legislaţiei în vigoare şi va implementa recomandările Comisiei de la Veneţia.
“Dar în noiembrie 2019, când au preluat guvernarea, salvatorii liberali ai democraţiei nu au pus capăt <<abuzului>> de ordonanţe de urgenţă pe care îl invocau. Dimpotrivă, l-au consolidat! Recordul absolut de sfidare a poporului îl reprezintă, de departe, angajarea răspunderii politice a Guvernului pe bugetul României, urmată de noaptea lungă a ordonanţelor de urgenţă. Au fost atunci adoptate 25 de ordonanţe, deşi, la începutul şedinţei de Guvern, pe ordinea de zi figurau doar două”, a afirmat Robert Cazanciuc, potrivit news.ro
El crede că Parlamentul trebuie să respingă toate ordonanţele de urgenţă emise de actualul Guvern.
“Domnule Orban, la <<ceas de sărbătoare>>, ne spuneţi când aţi minţit? În opoziţie, când invocaţi Comisia de la Veneţia şi cereaţi interzicerea prin Constituţie a ordonanţelor de urgenţă sau la putere, de când aţi început să le pierdeţi şirul? Cred că Parlamentul trebuie să îşi fixeze drept obiectiv respingerea tuturor Ordonanţelor de Urgenţă emise de guvernul actual, incapabil să ia măsuri de relansare a economiei ţării. În această vară, Parlamentul va lucra în sesiune extraordinară şi poate dezbate în procedură de urgenţă orice lege care să contribuie la protejarea şi bunăstarea cetăţenilor români!”, a transmis senatorul PSD.
El a mai afirmat că respectul faţă de lege şi de instituţiile statului sunt sloganuri de campanie electorală pentru Ludovic Orban.
“Cu fiecare zi care trece, Ludovic Orban ţine morţiş să ne arate că rămâne ipocritul numărul 1 din spaţiul public de după 1989. Da, acest domn se află în politica românească de 30 de ani. Respectul faţă de lege, faţă de instituţiile fundamentale ale statului, achiziţii transparente sau meritocraţie sunt pentru Ludovic Orban doar sloganuri de campanie electorală. Nu sunt valori care să ghideze un politician ajuns să conducă destinele României. Sigur, nu chiar de capul lui, ci cu sprijinul nemijlocit al Preşedintelui Klaus Johannis”, a transmis Cazanciuc.
El l-a mai acuzat pe premier că a jignit orice instituţie care s-a opus intereselor de partid ale clientelei PNL şi s-a arătat mirat de lipsa de reacţie a partenerilor europeni faţă de ”derapajele grave de la democraţie” săvârşite de Ludovic Orban.
“Premierul a jignit în mod constant şi fără precedent orice instituţie care a îndrăznit să facă ce spune legea şi s-a opus intereselor de partid ale clientelei PNL. Au fost luate pe rând la ţintă: Curtea Constituţională, Consiliul pentru Combaterea Discriminării, Avocatul Poporului şi, mai nou, instanţele de judecată. Mă miră lipsa de reacţie a partenerilor europeni faţă de derapajele grave de la democraţie, săvârşite de Orban prin atacarea instituţiilor care îndrăznesc să îsi respecte rolul constiţutional, precum şi faţă de excesul ordonanţelor de urgenţă. Din păcate, această lipsă de reacţie va îngroşa rândurile celor care vorbesc de dubla măsură practicată sau tolerată de Bruxelles”, a mai afirmat Robert Cazanciuc.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *