Robert Negoiță, colecție de dosare penale: omor din culpă, abuz în serviciu, contracte pentru familie și prieteni

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Robert Negoiță, primarul PSD din Sectorului 3 din București, are o colecție de dosare penale cu numeroase acuzații din partea procurorilor: omor din culpă, abuz în serviciu și licitații pentru prieteni și familie. Primarul va candida, pe 9 iunie 2024, pentru un nou mandat în Sectorul 3, anunțând inclusiv intenția de a candida la Primăria București. De asemenea, primarul mai este și dator statului român, fiind obligat să plătească zeci de milioane de euro.

Omor din culpă

Robert Negoiță a fost pus sub urmărire penală, în mai 2022, fiind acuzat de omor din culpă în urma accidentului de la Biblioteca Națională. Pe 2 august 2021, un mal de pământ a îngropat 6 muncitori care lucrau în zona Bibliotecii Naționale. Doi muncitori nu au mai fost salvați și și-au pierdut viața. În urma anchetei s-a stabilit că muncitorii erau de la firma Algorithm Residențial S3 deținută de Consiliul Local Sector 3.

Firma Alhorithm nu avea nici măcar autorizații pentru a executa lucrări, iar terenul aparținea Ministerului Culturii. Nu este prima dată când primarul intervine cu lucrări pe terenuri care nu aparțin Primăriei Sector 3, ceea ce reprezintă o altă încălcare a legii.

Dosarul penal pentru omor din culpă a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3. Primarul nu a dat nicio dovadă că ar regreta ceea ce s-a întâmplat. Chiar dacă doi muncitori plătiți de primăria sa au murit, Negoiță a rămas pe fotoliul de primar.

Abuz în serviciu

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în august 2022, pentru abuz în serviciu în dosarul Rosal Group. Primarul este acuzat că a încheiat mai multe contracte de salubritate cu firma Rosal, fără să respecte legislația, iar prejudiciul estimat este de jumătate de miliard de lei.

Procurorii arată că Negoiță ar fi semnat și încheiat nelegal niște acte care au dus la prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani.

„În realitate, sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deşeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, inculpatul Robert Sorin Negoiţă, beneficiind de ajutorul celorlalţi funcţionari publici, ar fi determinat obţinerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3, a unui act adiţional care, printre alte amendamente, viza şi prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani. Actul adiţional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu operatorul de salubritate ar fi fost ulterior semnat de inculpatul Robert Sorin Negoiţă”, arată procurorii DNA.

De asemenea, primarul Negoiță ar fi încheiat și semnat în mod nelegal un alt act adițional fără a-l supune Consiliului Local S3. Cu acest act adițional s-ar fi crescut frecvenţele de realizare a activităţilor de curăţenie a căilor publice cu influenţă asupra creşterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Group.

Contracte cu firmele familiei Negoiță

Agenția Națională de Integritate (ANI) a descoperit, în 2023, că Robert Negoiță încheia contracte între Primăria Sector 3 și firmele familiei sale. Primăria Sector 3 oferea contracte firmei Edificia Star Construct SRL, unde acționari sunt părinții și fratele primarului.

Companiile Administrareatrarea Domeniului Public București SA, SD 3 SALUBRITATE ȘI DESZĂPEZIRE S3 SRL și SC ALGORITHM CONSTRUCȚII S3 SRL au încheiat contracte cu Edificia Star Construct SRL, în perioada 2016-2021.

Firma Edificia Star și-a schimbat acționariatul de mai multe ori, însă familia Negoiță reușește să o controleze prin mai multe firme. Printr-o caracatiță de firme, beneficiarii direcți ai SC Edificia Star Construct SRL sunt Ilie Negoiță cu 27,6%, Lidia Negoiță cu 32.8%, Ionuț Negoiță cu 15.8% și două societăți cu sediul în Cipru, Amarlino Holdingd Ltd și Silkbrook Trading Ltd.

Construcții ilegale

Robert Negoiță a încălcat legea și în privința construcțiilor din Sectorul 3. În februarie 2023, procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele primarului deoarece a autorizat ilegal un imobil construit ilegal pe str. Matei Basarab.

„În perioada 2015-2021, suspectul Negoiță Robert Sorin, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat emiterea presupus nelegală a unor documente necesare construirii și intabulării unei construcții (bloc) situate în zona centrală a municipiului București”, precizează procurorii.

Robert Negoiță este cercetat pentru abuz în serviciu în acest dosar, după ce procurorii au descoperit că primarul a aprobat intrarea în legalitate a imobilului supraînălțat cu 3 niveluri.

Robert Negoiță, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Contracte pentru fosta soție

Primăria condusă de Robert Negoiță a dat contracte și pentru prietenii primarului. Ancheta jurnaliștilor G4Media a arătat că firma Gab Pavolux din Buzău, cu cifră de afaceri zero între 2014 și 2021, s-a înscris la o licitație pentru un contract de 133 de milioane de lei. Această firmă e controlată de familiile Docuz și Arghir, ambele apropiate de Robert Negoiță.

Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță și apropiata lui Marcel Ciolacu, s-ar afla în spatele firmei din Buzău care voia un contract de 133 de milioane de lei cu Primăria Sector 3. În urma dezvăluirilor din presă, firma nu și-a mai prelungit valabilitatea ofertei, urmând să fie descalificată. Totuși, prin atribuire directă a primit, de la primăria lui Negoiță, un contract de 250.000 de euro pentru servicii de catering pentru școlile din Sectorul 3.

Marius Voineag, procurorul-șef DNA, a declarat că parchetul anticorupție lucrează la o cauză privind acest contract. Procurorii DNA fac anchetă și vor prezenta în curând rezultatele. Astfel, Robert Negoiță se poate alege cu un nou dosar penal.

Datorii la ANAF: 54 de milioane de euro

Robert Negoiță datorează statului român 54 de milioane de euro, pentru că nu și-a plătit taxele în anii 2000, pe vremea când vindea apartamente împreună cu fratele său. Robert Negoiță ar fi vândut circa 1.500 de apartamente pe persoană fizică pentru a evita plata TVA. Suma pe care Negoiță o datorează ANAF-ului a ajuns la 54 de milioane de euro și va continua să crească cu penalități în fiecare an. Negoiță încă se judecă cu ANAF și speră să scape de datorii. Acesta mai datorează milioane de lei și primăriilor din Voluntari, Afumați și Popești-Leordeni.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: