Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat război presei scrise. Edilul a anunțat că va închide chioșcurile de ziare din sector, acesta acuzând că arată urât, nu plătesc taxe pentru utilizarea domeniului public și nu mai vând în esență presă scrisă, comercializând acum de la haine la mașinuțe la țigări.
Informația a fost inițial anunțată într-un clip video de pe pagina de Facebook a edilului și prezentată de către Ziarul Financiar.
Idee veche de 13 ani Libertatea l-a intervievat pe Robert Negoiță, cu privire la acest subiect. Primarul a spus că nu este o idee nouă și că de 13 ani se gândește să închidă chioșcurile respective, afirmând că acestea nu respectă legea
Mai exact, acesta spune că respectivele chioșcuri funcționează în baza unei hotărâri a Consiliului General al Primăriei București, care le permite funcționarea fără să achite nicio taxă, dacă vând presă scrisă. Negoiță spune însă că acestea nu respectă hotărârea respectivă, vânzând în principal alte produse decât presă. „Nu este nevoie de presă scrisă” –Reporter: Ați afirmat că veți închide chioșcurile de ziare din sector și că «nu este nevoie de presă scrisă». –Robert Negoiță: N-au nicio treabă chioșcurile astea, nici din punct de vedere urbanistic, că-s niște epave care arată groaznic. Mi-e rușine că le văd pe străzile din Sectorul 3, Și doi: numai presă nu vând.
–Mă rog, ele mai vând și presă, adică vând și ziare și reviste. -Ok, n-am nicio problemă. Hotărârea de consiliu este pe presă. Să le schimbe și să facă presă. Dacă zic presă, nu înseamnă nici tricouri, nici mașinuțe și nici țigări. Când înseamnă presă, înseamnă presă. –Dar cum rămâne cu declarația dumneavoastră? Vă citez exact din ce ați zis. «Nu e nevoie de presă scrisă». Eu vă reiau exact din articolul care a apărut, care vă citează din video-ul dumneavoastră de pe Facebook. -Deci, stimate domn, pe real prea puțin mai folosesc presă scrisă tipărită. Prea puțin mai folosesc presă tipărită și volumul este atât de mic încât nu justifică în opinia mea. Dar repet, dacă există cineva care vrea ca să facă activitatea asta conform hotărârii de Consiliu General, dar cu niște, cum să spun eu, un mobilier urban care să nu ne facă să ne fie jenă. Adică să arate cât de cât decent și să facă presă, nimic altceva, n-am nicio problemă. Adică nu e ca și când sunt primar de ieri și am visat chestia asta eu acum. De 13 ani tot analizez treaba asta și am mai scos multe și vom mai scoate multe. De ce? Din motivele pe care tocmai le-am spus.
-Dar la fel, în articol scrie că ați scos deja niște chioșcuri și că urmează să mai scoateți câteva zeci până la finalul weekend-ului. Vă mențineți declarația? Veți face în continuare, exact așa cum ați zis, adică nu v-ați răzgândit?
-Nu, nu. Vi s-a părut așa că am altă opinie acum?
Pentru Negoiță presa online sau tipărită nu e la fel -Eu v-am întrebat pentru că ați declarat că presa nu ar trebui să existe, ceea ce e destul de suspect, mai ales că presa e importantă. -Nu, nu am zis. Nu am zis că presa nu ar trebui să existe. -Ați zis că «nu e nevoie de presă scrisă». -În opinia mea, nu e nevoie de presă tipărită, nu scrisă. Presă scrisă e nevoie. -E același lucru, presă scrisă și presă tipărită. -Nu e adevărat. Ei, pentru Dumnezeu, cum să fie același lucru? Păi cum să nu fie? Poate vă referiți la presă online? -Păi da’ tot scrisă e și presa din online.
-Păi da, dar una este că apare fizic și alta este că este online pe un site. Dar mai există ziare, reviste care sunt presă scrisă, tipărită? -Ce am avut de spus v-am spus deja. -Am înțeles. Deci în continuare aveți planul să le scoateți, aceste chioșcuri? -Da, clar. Diferența între chioșcurile de ziare, cele de flori și cafenele -Bun, și întrebarea este de ce le scoateți pe astea de presă, dar chioșcurile de flori rămân, de exemplu. Sau alte chioșcuri cum mai sunt, de exemplu, cafenele am văzut acum pe margini de străzi. Tot un fel de buticuri care vând cafea. Care-i diferența între ele? -Cei cu flori sunt pe altă hotărâre de consiliu și dânșii plătesc taxa de ocupare a domeniului public. -Și cei cu cafenele? -Plătesc taxa de ocupare a domeniului public, nu sunt exceptați. -Am înțeles. Deci problema o constituie faptul că nu plătesc taxe și că arată urât. -Nu doar. În primul rând că arată urât și doi că nu sunt corecți. Adică fac o altă activitate decât distribuție de presă așa cum s-a votat de Consiliu și nu plătesc nici taxe de ocupare a domeniului public. Ceea ce este absolut în neregulă.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News