Skip to content
Politică

Robert Negoiță, tranzacție de 1 leu: ce companie de construcții a cumpărat

gsp.ro

Societatea Administrare Active sector 3 SRL, prin care Consiliul Local al sectorului 3 din Capitală, unde primar este Robert Negoiță, derulează în principal proiecte imobiliare, a preluat pachetul majoritar al companiei de construcții Delta ACM 93, controlată până astăzi de Florea Diaconu și cu afaceri anul trecut de peste 254 milioane lei. Prețul tranzacției a fost de 1 leu.

Tranzacția a fost însă parafată în contextul în care, la începutul lunii august, Primăria Sector 3 a decis să cumpere cu 5 milioane de euro fabrica de prefabricate a Delta ACM 93, din Popești Leordeni. Prefabricatele produse în această fabrică ar urma să fie folosite la lucrările Primăriei, conform profit.ro.

" "
" "

Argumentul prezentat al tranzacției: „Situația economică-financiară a companiei și dorința noului acționar de a o redresa”. În timp, compania de construcții a câștigat numeroase contracte publice, dar cele mai recente date, analizate de Profit.ro, relevă că ultimul contract obținut de la stat a fost în noiembrie anul trecut.

Florea Diaconu, care până astăzi controla 90% din acțiuni, a cedat 51% din participație. Ionel Pirpiliu a rămas în posesia unui pachet de 10%.

Ionel Pirpiliu este fratele lui Ștefan Pirpiliu, fost deputat ales din partea PDL, în legislatura 2008-2012. Ștefan Pirpiliu a făcut parte din grupul parlamentar al PDL până în august 2012, iar până la finalizarea mandatului a rămas neafiliat.

La finele anului 2015, Florea Diaconu i-a vândut acestuia 10% din acțiuni, pentru aproape 10,5 milioane de lei.

Delta ACM 93 este implicată în acest moment și în lucrările la Magistrala de metrou Drumul Taberei-Eroilor, având și înțelegeri de reparare a unor străzi în Capitală.

Anul trecut, compania, cu peste 510 angajați, a avut afaceri de 254,1 milioane lei și un profit net de 1,8 milioane lei, nefigurând cu datorii la stat. Cifrele sunt însă cele mai mici din ultimii zece ani, în condițiile în care afacerile din anii anteriori au depășit 500 milioane lei, iar profitul din 2016, de exemplu, a fost de 18,5 milioane lei, oricum mult sub rezultatul din 2014, de peste 42 milioane lei câștig net.

În același timp, însă, datoriile totale au depășit 316 milioane lei.

Recent, conform datelor analizate, companiei i-a fost cerută insolvența de către două firme de construcții pentru creanțe cumulate de 1,2 milioane lei, contestația sa fiind respinsă.

Contractul poate fi văzut AICI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *