Skip to content
Politică

Robert Turcescu dă alarma: „Fără o minune, prevăd un colaps al sistemului de pensii!” EXCLUSIV

cotidianul.ro
" "

Premierul Tudose promite salarii satisfacătoare pentru românii plecați în afara țării în cazul în care aceștia își fac planuri să revină acasă, iar deputatul Remus Borza trage linie și spune ferm: fără 1.000 de euro, în România, nu ai cum să trăiești.

Pe de altă parte, într-o declarație pentru PSNews.ro, deputatul PMP Robert Turcescu tinde să vadă o realitate mult mai tristă, cuprinsă  între viziunile lui Tudose și Borza, și expune efectele reale pe care riscăm să le simțim în câțiva ani.

" "
" "

O criză bine ascunsă

17% din populația țării trăiește în afara granițelor României, după cum arată cele mai noi statistici referitoare la românii din diaspora. Fluxul migraționist al românilor plecați în cautarea unui trai mai bun în Europa ne face a două mare categorie de migranți după refugiații din Siria, iar tendința se menține.

România traversează  o dramă, aceea a lipsei forței de muncă. Zilele trecute am dialogat  cu un investitor din Botoșani care îmi spunea că este nevoit să aducă în luna octombrie 40 de muncitori indieni, pentru că nu găsește forță de muncă locală. Este o dramă provocată de menținerea sistemului de ajutoare sociale, inițiat și promovat de colegii domnului Tudose, care a transformat o bună parte din populație în asistați sociali.

Tudose încearcă în acest moment un soi de apel disperat la românii din străinătate pentru a se întoarce în țară, dar este un apel care nu va vea succes. Românii plecați în afara granițelor în străinătate, chiar și la nivel de muncitori necalificați, câștigă cu mult peste 1.000 de euro lunar, fapt care le permite să subziste acolo și să trimită și bani acasă”, explică Turcescu.

Câștigurile de pe piața muncii din România, încep și ele să crească, dar multe nu sunt declarate, după cum observă deputatul PMP. Turcescu are chiar și prețuri de referință: un fierar betonist câștigă în medie 200-250 lei pe zi, o menajeră încasează 150 de lei/zi, iar veniturile lor lunare ajung deja la un nivel de 700-1.200 euro.

În schimb, neplata contribuției sociale de către unii din acești muncitori accentuează dezechilibrul între forța de muncă înregistrată și marea masă a pensionarilor și a altor categorii sociale asistate din România, cu efecte dramatice pe care s-ar putea să le trăim în viitorul apropiat.

Piloni șubrezi

Riscul de colaps în sistemul de pensii publice este o amenințare care planează de ceva timp asupra unor state precum Marea Britanie sau Germania, dar acolo orizontul în care se prefigurează un astfel de risc extrem se întinde pe câteva decenii, fapt ce dă posibilitatea guvernelor locale să își ajusteze politicile din domeniu.

Cam aceasta era situația întrevăzută și de România în urmă nu cu mult timp, dar prognoza s-a modificat radical între timp, după cum anunță Robert Turcescu.

În ritmul plecărilor de acum, de 200 de persoane pe zi, în următorii 2-3 ani, indiferent de ce programe de guvernare vom aplica, România riscă să nu mai aibă forță de muncă, inclusiv forță de muncă necalificată.

Reîntoarcerea românilor în țară este o urgență națională, dar la cum se discută acum această problemă acest lucru nu se va putea realiza. Mai este un fenomen în plină desfășurare la nivelușl Uniunii Europene: colapsul sistemului de pensii. Din nefericire, România poate fi printre primele țări care să declare colapsul sistemului de pensii.

România are probleme deja cu sistemul de pensii, cu deficitul existent, iar la aceasta se adaugă și un număr tot mai redus al celor care contribuie la acest sistem de asigurări sociale. Suntem într-un pericol iminent. Asta nu înseamnă că sistemul de pensii din România se va prăbuși mâine, poimâine, dar în loc să vorbim de o perspectivă sumbră peste zeci de ani, vorbim deja în termeni de câțiva ani de zile.

Dacă nu se întâmplă vreo minune, nu cred că, în actualul ritm, sistemul de pensii mai poate fi sustenabil pentru încă un deceniu”, spune parlamentarul.

Pilonul II, o plombă

Bâlbele guvernamentale pe tema pensiilor s-au revăzut de la poveste Pilonului II de pensii, aflat în administrarea asiguratorilor privați, dar pe care statul ar vrea să îl gestioneze direct, printre suspiciunile opozanților privind viitorul acestor bani albi puși deoparte de români pentru vârsta pensionării numărându-se și varianta în care statul ar putea declanșa o mișcare de naționalizare a pensiilor private obligatorii.

Mișacrea nu ar rezolva în vreun fel deficitul din sistemul pensiilor de stat, ci doar ar prelungi agonia, mai spune Robert Turcescu

Cred că speriați de cifre, actualii guvernanți au luat în calcul orice plombă care să prelungească sistemul actual. Dezechilibrul între contribuții și beneficiarii acestora este unul major, iar România continuă aceasă politică aberantă a pensionărilor anticipate, inclusiv a pensionărilor halucinante, la vârste de 40 de ani. Este o politică pe care eu nu o înțeleg”, afirmă deputatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *