Roberta Metsola: Suntem de partea ucrainenilor, atât cât este nevoie; sunt impresionată de Republica Moldova

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Sursa foto: Inquam / Sabin Cirstoveanu

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că UE îi va susţine pe ucraineni „atât cât este nevoie”, având în vedere că aceştia luptă pentru libertăţile, drepturile şi valorile europene.

Prezentă la Bucureşti, unde participă la Congresul PPE, Roberta Metsola a mulţumit României „pentru tot ce a făcut” încă de la începutul războiului din ţara vecină.

„Responsabilitatea disproporţionată pe care şi-a asumat-o ţara voastră a luat-o pe umeri pentru a vă deschide inimile şi casele pentru cei care fug de război şi pentru a-i ajuta până când au posibilitatea să se întoarcă. M-am întâlnit cu mulţi refugiaţi ucraineni, în multe ţări. Aproape în fiecare oraş european pe care îl vizitez există o comunitate ucraineană – uneori mai mare, alteori mai mică – şi toţi îmi spun cât de bineveniţi se simt, dar cât de dor le este de casă. Însă, să nu uităm că nu au venit aici pentru că au vrut. Au trebuit să fugă de bombe lansate împotriva lor într-un război ilegal, neprovocat şi nejustificat. Intrând în cel de-al treilea an de război nu este mai uşor, dar pentru noi, politic, nu există alt răspuns decât că suntem de partea ucrainenilor, atât cât este nevoie, fiindcă luptă pentru libertăţile noastre, pentru drepturile şi valorile noastre, toate lucrurile acestea pe care noi le considerăm de la sine înţelese. Europa a fost construită pe cenuşa războiului şi apoi am început să considerăm că aceste libertăţi pentru care s-a luptat din greu sunt de la sine înţelese”, a afirmat Metsola, în cadrul unui dialog cu tineri din România, desfăşurat la Opera Naţională.

Ea a menţionat că discuţiile trebuie să vizeze nu doar reformele pe care Ucraina le are de îndeplinit pentru a adera la Uniunea Europeană, ci şi reconstrucţia acestei ţări şi fondurile care pot fi utilizate în acest sens.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: