Skip to content
Europa

Roberta Metsola: Trebuie să modernizăm bugetul UE, să fie mai rezistent la crize și mai flexibil. Europa poate fi mai mult

roberta metsola/ facebook

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, este de părere că bugetul Uniunii Europene trebuie să fie modernizat, astfel încât să fie mai rezistent la crize şi mai flexibil.

Metsola a menţionat, pe digi24.ro, problemele cu care s-a confruntat şi se confruntă Europa şi a adăugat că singura cale de urmat este unitatea.

“Povestea Europei s-a scris în perioade de criză. De fiecare dată în istoria modernă, când Europa a trecut prin momente de cumpănă, ne-am apropiat și mai mult. Această experiență cu învățămintele ei ne-a ajutat să înfruntăm cele mai cumplite furtuni și a permis instituțiilor noastre să răspundă îngrijorărilor oamenilor, pentru a le îmbunătăți în mod vizibil viețile. În spiritul Europei, punem cooperarea mai presus de concurență. Acest model a creat prosperitate, democrații puternice și protecția libertăților personale ca o prioritate absolută. Numai în ultimii ani, ne-am confruntat cu falimentul băncilor, crize ale datoriilor suverane, presiuni ale migrației, urmate de o pandemie mondială fără precedent. Toate aceste evenimente au întărit apropierea în sânul familiei europene și am devenit mai puternici. 

Această temelie, această unitate este pusă din nou la încercare de „furtuna perfectă” cauzată de combinația mai multor factori: războiul care are loc la ușa noastră, inflația care a atins cote nemaivăzute, creșterea prețurilor la electricitate și energie, catastrofa climatică care a dus la secarea râurilor și la incendiile de păduri, insecuritatea aprovizionării cu alimente și criza costului vieții ce se accelerează rapid.  Încă o dată, Europa este pusă la încercare. Încă o dată, Europa trebuie să reacționeze. Încă o dată, va trebui să ne unim forțele și să colaborăm. Încă o dată, Europa trebuie să se adapteze. Iar Parlamentul European este pregătit să își joace rolul și de această dată.

E din ce în ce mai greu să ne încălzim locuințele, să ne aprovizionăm industriile și să ne conducem mașinile. Inflația menține prețurile la un nivel ridicat. Știm acest lucru. Dar când suntem sub cea mai mare presiune, atunci trebuie să ne ridicăm și să rămânem pe poziție mai fermi ca niciodată. În acest moment Europa trebuie să treacă de la teorie la practică, asumându-și un leadership concret. Rapid, acționând curajos. Europa trebuie să se ridice la înălțimea acestei provocări. Indiferent dacă încearcă să rezolve problema costului vieții, a prețurilor energiei electrice, a schimbărilor climatice, a apărării, a securității alimentare sau a sprijinului acordat Ucrainei. Unitatea este singura cale de urmat”.

Citește mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *