Skip to content
Economie

ROBOR atinge un nou maxim istoric. Analist economic: “Perspectivele economice în 2023 nu vor fi mai bune comparativ cu acest an”

Indicele Robor la 3 luni în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut marţi la 8,18% pe an, de la 8,17% pe an, luni, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Astfel, Roborul atinge maximul istoric din ultimii 12 ani.

Analistul economic Valentin Ionescu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre scumpirea Roborului. Acesta este de părere că majorarea nu reprezintă o surprinză în contextul în care Banca Națională luptă cu inflația. Totodată, politicile sociale expansioniste ale statului nu ajută la îmbunătățirea situației, iar șansele sunt ca anul 2023 să nu fie mai bun, din punct de vedere economic, ca anul 2022. Rata dobânzii de referință ar putea trece de 10%, ceea ce va duce la credite încă și mai scumpe.

Mă așteptam ca Roborul să ajungă la peste 8% spre sfârșitul anului. BNR încearcă să pună frână inflației, chiar dacă afectează populația cu credite, adică segmentul clasei mijlocii. Din păcate, nu există alt remediu. Din păcate, statul nu acordă suport unei asemenea politici și își continuă politica socială expansionistă care susține inflația.

Pe măsură ce rata dobânzii va crește, posibil peste 10%, fiind tot în aria negativă, creșterea economică va încetini, urmare a unei creditări mai scumpe. Prin urmare, perspectivele economice în 2023 nu vor fi mai bune comparativ cu acest an”, a precizat analistul pentru PS News.

Amintim că la începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. A urmat o creștere continuă timp de 8 luni, indicele atingând în prima parte a lunii august valoarea de 8,14% – maximul ultimilor 12 ani. Atunci, mesajul transmis de guvernatorul BNR a oprit creșterea indicelui și a declanșat o scădere lentă, însoțită de perioade lungi de stagnare. ROBOR la 3 luni a petrecut aproximativ 8 săptămâni în intervalul 7,90-8%. Majorarea dobânzii de referință de către BNR, în data de 5 octombrie, de la 5,50% la 6,25%, a declanșat o nouă creștere a ROBOR. În data de 5 octombrie, indicele era la valoarea de 7,92%, apoi au urmat creșteri zilnice.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,28% pe an, de la 8,27% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,40% pe an, de la 8,39%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

Ce soluții avem

Potrivit calculelor vehiculate în presă, creșterile repetate ale Robor vor ridica ratele românilor la cer. Acestea pot creşte din ianuarie 2023 cu 40%.

Mai exact, pentru un credit de 250.000 de lei pe o perioadă de 25 de ani în 2021 rata era 1.348 de lei acum este 2.350 de lei, iar la un Robor de 10 % va ajunge la 2,863 de lei.

În acest context, există câteva soluţii aduse de experții în domeniul bancar şi anume:

  • să plătești anticipat
  • să reduci perioada de creditare
  • amânarea plăţii ratelor
  • refinanțarea cu dobândă fixă

Acestea două din urmă au beneficii doar pe termen scurt, spun experții şi trebuie să fim extrem de atenți.

Însă amânarea înseamnă că trebuie să ai într-o manieră sigură certitudinea că la data încetării amânării ai posibilitatea să plătești tot ceea ce înseamnă dobândă la dobândă.

Altfel, dacă nu ai un serviciu permanent, dacă nu ai o afacere care merge, intri într-o situație și mai complicată și, așa cum ai spus de mai multe ori, ne apropiem de situația în care apare falimentul personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *