Skip to content
Economie Politică

ROBOR – o interminabilă bătaie de cap. Soviani: Suntem într-un cerc vicios! Au băgat economia României în porcăria asta!

spatiulconstruit.ro

După ce  indicele ROBOR a înregistrat o tendință descrescătoare, pe finele anului trecut, care a culminat cu valori ale indicelui dobânzii interbancare la trei luni sub 2,9%, la începutul lui 2019, Banca Națională a raportat din nou, săptămâna aceasta, un trend ascendent.

Mai mult decât atât. Dacă până acum BNR s-a remarcat prin măsuri prin care a injectat lichiditate în piață, care au condus la stoparea creșterii cotației indicelui ROBOR, devalorizarea abruptă a leului, de la începutul anului, a împins Banca Centrală către măsuri contrare: atragerea de depozite, pentru a reduce lichiditatea prezentă pe piață.

În acest context, al reluării tendinței de creștere a indicelui ROBOR, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani, pentru a desluși ițele politicilor BNR și a anticipa evoluția dobânzii interbancare, în perioada care urmează.

Când alergi după doi iepuri, nu prinzi niciunul. Așa se întâmplă și cu ROBOR și în ceea ce privește cursul de schimb. Guvernul aleargă dupa ROBOR, sperând să îl anihileze (eventual să îl facă zero), doar că aleargă cu spatele.

Scăderea marginală, aproape imperceptibilă a ROBOR, de la începutul anului, are un singur motiv bun: excedentul de lichiditate din piață. Adică piața este inundată de lei, de aceea am avut o oarecare scădere. Inundația este produsă de doi factori: unul ticălos și unul obiectiv”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Cel ticălos reprezintă cheltuielile amânate ale statului, aferente anului 2018 și nefăcute, ca de obicei, în luna decembrie. Pentru a ”păcăli” deficitul bugetar, o sumă pe care eu o estimez între 0,4% și 0.6% din PIB a fost achitată partenerilor bugetului nu în decembrie, ci în ianuarie.

Aceasta a condus la un plus de lichiditate (de lei) și la scăderea dobânzilor. Temporar, întrucât, în următoarea săptămână, dacă nu vor exista mișcări ale BNR, vom asista la revenirea ROBOR la peste 3%: băncile se împrumută mult mai mult în jurul datei de 25 ale fiecărei luni, pe de-o parte pentru a poza îndeplinirea condițiilor de rezervă minimă obligatorie la BNR, dar mai ales pentru că agenții economici fac ordine de plată către buget, pentru obligațiile lunii precedente. Agenții economici au nevoie de bani, băncile care nu îi iau se imprumută pe piață și astfel se majorează ROBOR-ul.

În privința motivului obiectiv, este cel asociat cu prețul euro-leu. Vedem că încă de ieri moneda euro testează nivelul de 4,7 lei. Vă invit să asociem această depreciere cu încă un factor: eșecul ministerului finanțelor, aproape zi de zi, de a se împrumuta la costuri rezonabile și, prin urmare, o bună parte din titlurile de stat ajunse la scadență (în lei), nu sunt rostogolite, respectiv nu sunt reinvestite în titluri de stat ale României. Motivul? Eventuala dobândă oferită este mai mică decât taxa pe activul financiar-titlu de stat, pe care au impus-o în decembrie”, a adăugat el.

Banii nu se duc în noi titluri de stat și prin urmare se întorc acolo de unde au plecat, la investitori, care trasformă leii în euro, ca să îi ia acasă. Astfel, apare cererea suplementară pentru euro, iar leul se depreciază.

Deprecierea, la rândul ei, va antrena inflație. Iar BNR, care a acționat prea târziu și prea puțin în privința politicii monetare, ar trebui să crească dobânda, pentru a preveni așteptările inflaționiste. Nu o va face, întrucât este captivă propriei complicități cu o politică fiscală ticăloasă, pe care nu vrea să o dezavueze anul acesta, când sunt alegeri la BNR”, mai spune analistul economic.

Suntem într-un cerc vicios, în care cei care au băgat economia României în porcăria asta nu știu altă rețetă decât ,”clătește, spală și fă-o din nou”. De data asta nu mai merge, întrucât tensiunile sunt acumulate și pe curs, și pe dobânzi și pe inflație și pe deficit.

Ne îndreptăm spre Furtuna Perfectă”, conchide Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *