Rocada guvernamentală, amânată din nou. Premierul Nicolae Ciucă nu își va depune mandatul vineri

PNL-PSD-rotativa-guvernamentală
PNL-PSD-rotativa-guvernamentală. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Rocada guvernamentală, amânată din nou. Premierul Nicolae Ciucă nu își va depune mandatul vineri, așa cum se vehicula, și nu va demisiona până când greva din educație nu se va încheia, spun surse politice. În urmă cu doar câteva zile a apărut informația potrivit căreia, la finalul acestei săptămâni, Nicolae Ciucă și-ar fi depus mandatul, iar noul Guvern condus de Marcel Ciolacu ar fi fost învestit până la data de 15 iunie.

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări, joia trecută, că rotativa guvernamentală „se va face” și a subliniat că nu există „niciun fel de complicație” în interiorul coaliției de guvernare. Președintele României a fost întrebat dacă procesul va mai avea loc sau nu până la toamnă, în condițiile în care a fost deja amânat din cauza grevei profesorilor.

„Se va face (n. red. – rocada premierilor la guvern). Nu există niciun fel de complicație și problemă în interiorul coaliției și vă spun aceste lucruri fiindcă am discutat cu ei. Rotația se va produce dar toți au înțeles că nu se poate face în același timp negocierea acestei greve, care se dovedește a fi foarte dificilă din multe motive, și rotația în același timp. Clasa politică a înțeles solicitările dascălilor, guvernul a înțeles, coaliția a înțeles. Repet, ceea ce au cerut – act normativ în Monitorul Oficial – s-a dat. Iar negocierile politice pentru rotație se vor finaliza cât de curând și se va trece la treabă”, a spus Klaus Iohannis, de la summit-ul CPE din Republica Moldova.

Ce se știe clar în acest moment este faptul că noul Guvern va fi unul mai suplu, având 18 ministere, iar premierul Nicolae Ciucă trebuie să vadă și el ce va face după momentul rotativei. Președintele Tineretului Social Democrat (TSD), Mihai Ghigiu, a declarat la „Puterea Știrilor” că „toate cele trei partide au fost de acord cu reducerea numărului de ministere și reducerea numărului de secretari de stat”. El a adăugat că unul dintre ministerele ce ar urma să fie comasate ar putea fi Ministerul Sportului. De asemenea, social-democratul și-a manifestat speranța că UDMR va rămâne la guvernare.

Votanții PNL îl vor pe Ciucă în Guvern și după rotativă

Un sondaj realizat în perioada 21 – 22.05.2023 de institutul The Center for International Research and Analyses indică faptul că votanții PNL își doresc ca Nicolae Ciucă să ocupe poziția de vice-premier în Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Mai exact, la întrebarea „Dumneavoastră personal credeți ca președintele PNL, Nicolae Ciuca, ar trebui sa rămână vice-premier în guvernul următor sau ar trebui sa meargă pe funcția de Președinte al Senatului?”, 59% dintre votanții PNL au răspuns afirmativ și doar 23% au susținut că actualul premier ar trebui să ocupe poziția de președinte al Senatului, după rotativa guvernamentală.

Totodată, la întrebarea „În condițiile în care Nicolae Ciuca ar decide sa rămână vice-premier, ar trebui sa fie un vice-premier cu portofoliu (sa fie și ministru) sau ar trebui sa rămână vice-premier fără portofoliu?”, 17% dintre cei intervievați au răspuns „vice-premier și ministru”, 31% vicepremier și 50% au spus că nu pot aprecia.

Situația se schimbă, însă, când sunt întrebați votanții PNL: 46% consideră că Nicolae Ciucă ar trebui să fie vice-premier și ministru în noul Guvern, 41% susțin că actualul președinte al PNL ar trebui să fie doar vice-premier și 11% au spus că nu pot aprecia.

Date despre sondaj:

Ce spune protocolul semnat de PNL, PSD și UDMR

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Coaliția de guvernare/ Inquam Photos / Octav Ganea

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții(…).

Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului(…).

Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: