Skip to content
Economie

Rockefeller se retrage din România, vinde toate proprietăţile

Fondul de investiții Europa Capital, brațul imobiliar european al companiei americano-japoneze The Rockefeller Group International, a început să își vândă din proprietățile acumulate în România, într-un proces de lichidare a activității locale. În pofida numelui prestigios, realizările investitorului la nivel local au fost modeste.

Compania activează pe piața locală prin intermediul fondului Europa Emerging Europe Fund, inițiat în 2007, a cărui durată de viață s-a încheiat în 2017. Încă de anul trecut investitorul a început procesul de vânzare a proprietăților gestionate prin acest fond, care a avut la dispoziție 164 de milioane de euro pentru investiții imobiliare orientate cu precădere către România și Bulgaria.

Până la sfârșitul perioadei de investiții, încheiată în primăvara anului 2014, managerii fondului au reușit să plaseze 130 milioane de euro din suma atrasă de la acționari, aproximativ jumătate fiind absorbită de piața românească.

Toate investițiile realizate în România au fost prin intermediul unor parteneriate. Primul a fost încheiat în 2009 cu o firmă din Timișoara care a comasat pentru ei 22 de hectare de teren în Turda. Ulterior, suprafața a fost extinsă la 54 de hectare de teren și a fost cooptat dezvoltatorul spaniol Graells & Llonch pentru dezvoltarea unui parc industrial care presupunea construcția a peste 225.000 de metri pătrați în 70 de clădiri. Spaniolii s-au retras însă din parteneriat după ce au realizat doar partea de infrastructură, o investiție estimată la 4 milioane de euro.

În 2016, reprezentanții Europa Capital anunțau că parcul industrial din Turda a fost selectat ca potențial amplasament în vederea mutării facilităților de producție ale unei companii mari din Statele Unite ale Americii, cu activitate în industria componentelor auto. Mutarea nu s-a mai întâmplat, iar acum investitorul este în curs de vânzare a terenului din Turda, potrivit informațiilor Profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *