Skip to content
Politică

Rogozin denigrează România: „Au luat de undeva vorbe deştepte, neînţelegându-le sensul”

vk.com

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, consideră că după declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin drept persona non grata în Republica Moldova, relațile româno-ruse se vor baza pe descurajare și dialog.

„Relația cu Rusia a fost foarte clar definită de către NATO prin două sintagme: descurajare și dialog. Descurajare înseamnă o prezență în partea estică a continentului european în care au loc, cel puțin din partea Rusiei, o acumulare foarte serioasă de forțe armate și armamente, o prezență care să fie proporțională fără să dea imaginea unui pericol, dar o prezență care să asigure securitatea flancului estic și, în același timp, o politică de dialog pe teme care nu fac obiectul sancțiunilor. Aceasta este și politica noastră: descurajare și dialog”, a declarat Teodor Meleșcanu vineri, 4 august, într-un interviu pentru Digi24, conform Timpul.md.

Dmitri Rogozin a reacționat la aceste declarații într-o postare pe twitter:

„Descurajare şi dialog – Au luat de undeva vorbe deştepte, neînţelegându-le sensul”

Vicepremierul Rusiei Rogozin are un istoric foarte vechi al atacurilor împotriva României şi Republicii Moldova, vorbind într-o carte publicată în 2008 despre faptele sale de arme din războiul ruso-moldav din Transnistria, în 1992, atunci când a participat la operaţiunile militare personal, în calitate de conducător de voluntari din Rusia, omorându-i pe „fasciştii români şi moldoveni”.

Din vara anului 2014, Rogozin atacă periodic România după ce a încercat să ia cu sine la Moscova, cu avionul, cutii cu semnături ale locuitorilor regiunii transnistrene pentru independenţa faţă de Chişinău, acţiune contracarată de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova.

Răbufnirile lui Rogozin din prezent au drept cauză interzicerea de către România a accesului aeronavei în care acesta zbura la Chişinău în spaţiul aerian al ţării noastre. Rogozin urma să se vadă la Chişinău cu preşedintele pro-rus al Republicii Moldova Igor Dodon şi, împreună cu acesta, să meargă la Tiraspol pentru a se întâlni cu autoproclamatul preşedinte nerecunoscut din teritoriile R.Moldova din stânga Nistrului, cetăţeanul Federaţiei Ruse Vadim Krasnoselski, pentru a sărbători 25 de ani de la „iniţierea misiunii de pacificare a armatei Federaţiei Ruse în Transnistria” – un eufemism folosit de Rusia şi de gruparea antimoldoveană de la Tiraspol pentru a descrie ocupaţia militară a teritoriului Republicii Moldova de Federaţia Rusă, instituită oficial pe 21 iulie 1992 prin semnarea armistiţiului între preşedinţii de atunci de la Chişinău, Mircea Snegur, şi Moscova, Boris Elţîn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *