Skip to content
Internațional

Rolul României în contextul crizei din Orientul Mijlociu. Radu Tudor: Suntem un actor important în criza Iran – Irak – SUA

Inquam Photos / Octav Ganea

Uciderea generalului Qasem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei, de către armata Statelor Unite a aruncat zilele acestea Orientul Mijlociu într-una dintre cele mai profunde crize ale acestui secol. Iranul promite să răzbune moartea influentului general, iar Irakul a decis printr-un vot în Parlamentul de la Bagdad să expulzeze trupele americane de pe teritoriul țării.

De cealaltă parte, Washingtonul justifică uciderea lui Soleimani prin faptul că acesta ar fi complotat activ, fiind în spatele atacului de la ambasada SUA din Irak și pregătind alte lovituri viitoare foarte periculoase. Situația escaladează rapid, iar amenințările curg de o parte și de alta. Cum ar putea afecta evenimentele din Orientul Mijlociu țara noastră?

Jurnalistul Radu Tudor a precizat pentru PSNews.ro că România, în calitate de membru NATO și membru al Coaliției Internaționale anti-ISIS, reprezintă un actor important în criza Iran – Irak – SUA. De aceea țara noastră are obligația de a-și exercita mandatul cu fermitate și spirit aliat în contextul crizei din Orientul Mijlociu.

“Trebuie menționate câteva aspecte aici. În primul rând, România este un actor important în criza Iran – Irak – SUA, pentru că suntem membri NATO și Alianța are o misiune de pregătire militară în Irak. Suntem membri ai Coaliției Internaționale anti-ISIS. În al doilea rând, pe teritoriul țării noastre se află Baza de la Deveselu, un element strategic al apărării NATO împotriva amenințărilor de pe flancul estic și cel sudic.

Opinia noastră în NATO și UE, parteneriatul strategic cu SUA și poziția de aliat la Marea Neagră, cu deschidere spre Orientul Mijlociu, toate acestea ne califică drept un actor important ce trebuie să-și exercite mandatul cu fermitate și în spirit aliat”, a precizat pentru PSnews.ro jurnalistul.

Amintim că preşedintele american, Donald Trump şi-a intensificat mesajele ameninţătoare faţă de Iran după eliminarea, vineri, într-un raid american la Bagdad, a generalului Qasem Soleimani. Teheranul a promis că va „răzbuna dur” această moarte la momentul potrivit, inclusiv prin acţiune militară.

Totodată, Donald Trump a ameninţat din nou duminică Teheranul cu „represalii majore” în caz de atac iranian asupra instalaţiilor americane din Orientul Mijlociu.

1 comentariu la “Rolul României în contextul crizei din Orientul Mijlociu. Radu Tudor: Suntem un actor important în criza Iran – Irak – SUA

  1. POPORUL IRANIAN SE TREZESTE !NU LE MAI CONVINE IZOLAREA SI SANCTIUNILE ECONOMICE. SI NU SINT PROSTI SA LUPTE PE TREI FRONTURI.
    USA. EUROPA. ISRAEL ARABIA SAUDITA.
    NU VA RISCA.INTRE TIMP SE VA REZOLVA TOTUL !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *