Skip to content
Parlamentul European Politică

Rolul unui europarlamentar român la Bruxelles. De ce este important să ieșim la vot pe 26 mai

360 news

Pe data 26 mai vor avea loc alegerile europarlamentare, zi în care românii sunt chemați la vot pentru a trimite la Bruxelles cel mai potrivit reprezentant.

Ultimele alegeri europarlamentare au avut loc în anul 2014, când  rata prezenței la vot a fost de  43,09%, cu doar 0,09% mai mare decât cea înregistrată la scrutinul din 2009. Se poate observa că diferența nu este foarte mare, o explicație fiind faptul că românii nu sunt suficient de informați în legătură cu activitatea Parlamentului European (PE).

Astfel, PSNews vă prezintă un rezumat despre rolul Parlamentului European și al europarlamentarilor, dar și o serie de argumente în favoarea votului din 26 mai.

 

Ce este Parlamentul European?

Parlamentul European este cea mai importantă instituție a Uniunii Europene, deoarece are rol legislativ și stabilește bugetul statelor membre ale UE împreună cu Consiliul Uniunii Europene.  Este ales direct de cetățenii UE, o dată la 5 ani.

Parlamentul European este format din 751 de membri și are trei sedii oficiale, la Bruxelles (Belgia), la Strasbourg (Franța) și în Luxemburg.

Ce face un europarlamentar român în PE?

Pe perioada unui mandat de 5 ani, europarlamentarii, proveniți de la partidele care au obținut scorul necesar pentru a ajunge în PE,  lucrează în domeniul legislativ pentru a îmbunătăți viața tuturor cetățenilor UE. Ei se întâlnesc în mod regulat la Strasbourg și la Bruxelles pentru a discuta și a lua decizii în cadrul ședintelor plenare, dar, în același timp, au grijă să păstreze strânse legaturi cu propriul electorat.

Deputații se întorc adesea în circumscriptiile lor electorale pentru a se întâlni cu cetățenii și a le asculta problemele„, punctează PE în documentul pus la dispoziția publicului.

De ce trebuie să mergi la vot?

Votul reprezintă un privilegiu și o ocazie pentru a-ți exprima opinia și să iei parte la o schimbare. Europarlamentarii români vor semnala problemele cu care se confruntă România, vor obține fonduri de la UE pentru investiții și se vor putea opune dacă celelalte state ale UE vor veni cu propuneri legislative care să afecteze funcționarea statului român.

Lista partidelor înscrise în competiția pentru PE

Potrivit datelor publicate de site-ul Biroului Electoral Central (BEC), 23 de partide și trei candidați independenți s-au înscris în competiția electorală din 26 mai.

Stabilită prin tragere la sorţi, ordinea partidelor pe buletinul de vot va fi următoarea:

Pe primele 3 locuri  se află PSD, Alianţa 2020 USR PLUS şi Partidul Pro România. Următoarele poziţii sunt ocupate de UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN.

Pe ultimele poziţii pe buletinul de vot se află candidaţii independenţi Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.

Lista candidaților celor mai importante partide din România

PNL – cap de listă, jurnalistul Rareș Bogdan

Cu peste 1.400.000 de semnături de susţinere, PNL, condus de Ludovic Orban, are pe lista 42 de candidaţi în total. Liberalii deschid lista la europene cu jurnalistul Rareş Bogdan, urmat de Mircea Hava, primar Alba Iulia, Siegfried Mureşan, europarlamentar, Daniel Buda, europarlamentar, Adina Vălean, europarlamentare, Vasile Blaga fost co-preşedinte PNL şi fost preşedinte PDL, Dan Motreanu, fost deputat, Gheorghe Faclă, primar Arad, Cristian Buşoi, europarlamentar, Marian-Jean Marinescu, europarlamentar, Vlad Nistor şi Mihai Ţurcanu.

PSD – cap de listă, fostul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb   

PSD are pe listă 43 de candidaţi la europarlamentare, pentru care au semnat 1.395.000 de susţinători. Partidul deschide lista cu ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb, urmată de jurnalista Carmen Avram şi senatorul PSD Claudiu Manda.

Alţi social-democraţi care completează lista candidaţilor sunt: Cristian Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoş Benea, Victor Negrescu, Andi Cristea, Natalia Intotero, Gabriela Zoană, Bianca Gavriliţă, Emilian Pavel, Doina Pană, Crina Fiorela Chilat, Bălănică Mariana, Răzvan Popa, Luminiţa Jivan, Păvelescu Alin.

ALDE – cap de listă, Norica Nicolai, actual europarlamentar 

ALDE a depus la BEC 400.000 de semnături de susținere și o listă cu 42 de candidați. Primele trei poziții sunt ocupate de Norica Nicolai, Daniel Barbu,  Renate Weber (actual europarlamentar). Aceștia sunt urmați de alți candidați precum:  Ovidiu Silaghi, Varujan Vosganian,  Andrei Gerea, Radu Silaghi, Eusebiu Pistru, Horia Victor Toma,  Tudor Ionescu,  Umbrărescu Ștefan – Sorin, Ștefanachi Bogdan, Muscalu Ionel,  Hristea Robert – Iulian, Sirbu Ovidiu-Marcel.

PMP – cap de listă, fostul președinte al României, Traian Băsescu

Lista candidaţilor PMP validată de BEC este formată din 43 de candidaţi. Traian Băsescu este pe prima poziţia a PMP la alegerile europarlamentare. Pe al doilea loc se află preşedintele partidului, Eugen Tomac. Pe celelalte locuri sunt: Ioana Constantin, Marius Paşcan, Simona Vlădică, Robert Turcescu, Teodora Desagă, Petru Movilă, Cătălina Bozianu şi Cătălin Bulf.

UDMR – cap de listă, Iuliu Winkler, actual europarlamentar. Kelemen Hunor, liderul partidului  ocupă ultima poziție, 43

UDMR are în total 43 de candidaţi și peste 300.000 de semnături de susținere. Lista Uniunii la alegerile pentru Parlamentul European este deschisă de actualul eurodeputat Iuliu Winkler, urmat de preşedintele FUEN, Lorant Vincze.

Lista Uniunii este completată de: Csilla Hegedus, Csongor Oltean, Csaba Sogor (actual europarlamentar), Elisabeta Irina Kovacs, Zoltan-Atilla Cseke, Erika Benko, Csaba Pataki, Zsombor Ambrus, Ildico Szocs, pe ultimul loc, fiind preşedintele UDMR Kelemen Hunor.

PRO România – cap de listă, fostul premier Victor Ponta

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat că au fost depuse 500.000 de semnături de susţinere. Pro România are 33 de candidaţi pe lista validată de BEC. Pe primul loc este preşedintele partidului Victor Ponta, urmat de comisarul european Corina Creţu, fostul prim-ministru Mihai Tudose şi fostul premier al Republicii Moldova Iurie Leancă. Pe locurile următoare sunt Geanina Puşcaşu, Gabriela Podaşcă, Cristian Cosmin, Ioana Petrescu, Mihai Sturzu şi Ionela Danciu.

Alianța 2020 USR-PLUS – cap de listă, fostul premier Dacian Cioloș

Liderii PLUS şi USR, Dacian Cioloş şi Dan Barna, au depus la BEC, peste 500.000 de semnături şi 43 de candidați . Primele trei poziții sunt ocupate de: 1. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, 2. Cristian Ghinea (USR), 3. Dragoş Pîslaru (PLUS), 4. Clotilde Armand (USR), 5. Dragoş Tudorache (PLUS). 6. Nicolae Ştefănuţă (USR), 7. Vlad Botoş (USR), 8. Ramona Strugariu (PLUS), 9. Vlad Gheorghe (USR), 10. Alin Mituţă (PLUS), 11. Anamaria Naomi Reniuţ (PLUS), 12. Valeriu Nicolae (PLUS), 13. Oana Ţoiu (PLUS), 14. Radu Ghelmez (USR), 15. Liviu Iolu (PLUS).

Deputații europeni pot fi descalificăți în cazul în care sunt condamnați la închisoare pentru comiterea unei infracțiuni. Descalificarea depinde de regulile electorale naționale și nu de Parlamentul European. Boala nu poate descalifica un deputat de la deținerea mandatului din cadrul Parlamentului European.

2 comentarii la “Rolul unui europarlamentar român la Bruxelles. De ce este important să ieșim la vot pe 26 mai

 1. Buna ziua!
  Aș avea câteva întrebări dacă se poate;
  1.- Deci, în final câți europarlamentari va dărui România, Parlamentului Europen? Făcând un simplu calcul, dacă PE este format din 751/28(nr. de țări membre), ar rezulta 26-27 europarlamentari din fiecare țară? Fiecare formațiune politică din țară va da un număr egal de persoane? Există 23 formațiuni politice, acestea vor da mai mult de 30 europerlamentari?
  2.- De ce nu s-au stabilit niște criterii pe care trebuie să le îndeplinească persoana care candidează la o astfel de funcție, ce va reprezenta România? Este inadmisibil ca un canditat de profesie electrician, kinetoterapeut, jurnalist, etc. să reprezinte România. Ce cunoștințe au aceste persoane să poată fi în măsură să emită legi și nu în ultimul rând să cunoască situație reală a economiei românești, să cunoască nevoile acestei țări? Fără cunoștinte de drept și economie, fără o vastă experiență în aceste domenii, nu ai ce căuta în fotoliul acesta. Sunt convins că aceste persoane nu și-au pus această întrebare. Știu de asemenea că acum este tardiv să mai schimbați ceva, dar măcar pe viitor să aveți în vede acest aspect.
  3.- Pe buletinul de vot se va vota ”partidul” sau ”persoana” din acel partid? Pe buletinul de vot vor fi înscrise toate cele 23 formațiuni politice, fiecare formațiune cu cu toți cei 20-30-40 candidați? Sper să nu fie așa, doamne ferește, ti-ar trebui 1/2 ora să votezi.
  Sper să primesc un răspuns scurt la cele solicitate.
  Cu deosebită stimă,

 2. Buna ziua!
  Vă rog să aveți amabilitatea de a-mi răspunde la următoarea întrebare;
  Care este diferența(ăn ceea ce privește arealul de responsabilitate) dintre funcția de europarlamentar și comisar european(gen Corina Crețu)? Comisarii europeni sunt promovați tot din rândul europarlamentarilor? Fiecare țară membră UE are și un comisar european? Ce atribuții revin unui comisar european față de cele ale unui europarlamentar ?
  Aș fi încântat să primesc un răspuns scurt și concret,
  Cu deosebită stimă și considerație,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *