În urma numeroaselor petiții, GS News a investigat în premieră timp de mai multe luni drumul secret al unui proiect de importanță relevantă pentru sănătatea bucureștenilor care duce la geneza unor afaceri ilegale a partidelor politice, corupția la nivel înalt și canalizarea afacerilor de sute de milioane de euro din deșeuri pentru campaniile electorale de anul viitor.
Miza: alocarea contractelor de tratare mecano-biologică a deșeurilor din București către Rom Waste Solutions din Dragomirești, proprietatea fostului primar general al capitalei si ministru, Adriean Videanu.
Rom Waste Solutions a fost înființată în anul 2012 imediat după ce Adriean Videanu a ieșit din funcția de primar general al Bucureștiului când răspundea de gestionarea deșeurilor în Capitală.
Aflată în imediata vecinătate a sectorului 1 al Bucureștiului și în centrul unui cartier de vile noi locuite de o comunitate importantă de oameni și un bazin important electoral de alegători pentru campania electorală de anul viitor, societatea Rom Waste prin reprezentanții acesteia și printr-un grup de interese cu ramificații la nivel înalt încearcă să preia ilegal contracte de sute de milioane de euro provenite din bani publici pentru tratarea mecano-biologică a deșeurilor din București.
Consecința cea mai gravă: sănătatea comunității locale din jurul societății Rom Waste și a bucureștenilor din sectoarele 1 și 6 este pusă în pericol.
Cât de periculoase sunt aceste deșeuri
Distanțele mici, de sub 200 de metri dintre casele și cartierele locuite și societatea Rom Waste fac imposibilă tratarea mecano-biologică a sutelor de mii de tone de deșeuri generate de populația Bucureștiului la locația din Dragomirești la limita cu sectoarele 1 și 6 ale Bucureștiului, fără să pună în pericol sănătatea publică a locuitorilor.
Toate dovezile științifice cât și legislația națională și comunitară arată că poluarea generată de tratarea deșeurilor în proximitatea locuințelor provoacă boli extrem de grave: mercurul are o toxicitate extrem de mare și poate produce leziuni cerebrale, renale şi ale căilor respiratorii, plumbul poate duce la îmbolnăvirea cu cancer iar o expunere de lungă durată poate avea efecte devastatoare asupra creierului, antimoniul este o substanță extrem de nocivă care poate cauza cancer, cuprul poate provoca ciroza, boala Wilson şi boala Alzheimer.
Pulberile în suspensie produc infecţii respiratorii şi boli aerogene (difterie, scarlatină, tuberculoză, pneumonie, tuse convulsivă), viroze (gripă, guturai, rujeolă, varicelă, oreion) şi micoze pulmonare.
Tratarea deșeurilor la Rom Waste Solutions va duce la condamnarea unei comunități locale din imediata vecinătate cât și a cetățenilor din sectoarele 1 și 6 ale Bucureștiului la poluare, contaminare, mirosuri insuportabile și o viață de coșmar.
Timp de mai multe luni GS News a analizat mișcările ilegale ale grupului de interese și implicațiile acestuia cu instituții de referință ale statului român având ca scop fraudarea banilor publici cu consecința inevitabilă a afectării sănătății publice. După câteva luni de documentare GS News a realizat un număr de nouă documentare care vor fi prezentate săptămânal publicului cititor și care vor putea fi consultate pe site-ul redacției.
După o vară sufocantă, nu doar cu temperaturi mari dar și cu scandaluri la fel de mari ale azilelor de bătrâni, ale drogaților, ale nașterilor pe trotuar dar și ale exploziilor de GPL, România nu are nevoie de încă un scandal privind contaminarea unor comunități locale ca urmare a unor activități de tratare mecano-biologică a deșeurilor care încalcă normele din legislația națională și europeană.
România are mare nevoie de o toamnă a înțelepciunii, a unor măsuri și politici înțelepte și bine fundamentate care să aducă speranța și posibilitatea rezolvării marilor probleme pe care le are și să o pregătească pentru un viitor încă incert.
O instituție de interes național, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a devenit ținta grupului de interese din domeniul tratării mecano-biologice a deșeurilor care, prin diverse mijloace de manipulare, a subordonat-o transformând-o în propria feudă.
CNSC este, potrivit Regulamentului aprobat prin HG 1037 din 12.10.2011, un organism independent cu activitate administrativ-jurisdicțională care soluționează contestațiile formulate în cadrul procedurilor de achiziție publică, înainte de încheierea contractelor.
CNSC emite decizii, stabilite în 11 complete specializate, fiecare format din câte 3 consilieri de soluționare a contestațiilor. Consilierii CNSC au calitate de funcționari publici și sunt numiți în urma câștigării posturilor prin concurs, prin decizia premierului.
Dar se pare că în cadrul CNSC există complete care acționează la comandă fie ca urmare a mitei și corupției, fie ca urmare a faptului că membrii acestor complete sunt șantajabili iar anumite instituții sau grupuri de interese le arată pisica și posibilitatea scoaterii scheleților din dulapuri.
Aceste complete acționează în funcție de ordinele primite încălcând grosolan legislația națională și europeană, crezând că au protecția inamovibilității ca și judecătorii dar care, în realitate nu o au, fiind funcționari publici supuși aceleiași legislații privind combaterea corupției, a mitei și a abuzului.
Așa este cazul Completului 4 format din Dan Trăsnea, Președinte, Daniela Nanu, Membru și Dumitru-Daniel Șerban, Membru, care este subordonat grupului de interese polarizat în jurul tratării mecano-biologice a deșeurilor din Municipiul București devenind niște executanți fără discernământ și admițând prin deciziile lor subminarea sănătății publice a cetățenilor și creșterea gradului de morbiditate a cetățenilor din zonele afectate de gestionarea incorectă a deșeurilor.
Ce prevede legea
Deși legea prevede că deșeurile se pot trata la 1.000 mp (1 km) de case CNSC se crede mai presus de lege și vrea să atribuie procedura de tratare a deșeurilor din întreg Bucureștiul unor operatori care dețin Autorizație de mediu simplă și nu Autorizație Integrată de mediu. Atribuirea acestei proceduri va însemna tratarea deșeurilor la o distanță de numai 200 mp de casele oamenilor.
Mai multe petiții sosite la redacția noastră arată că cetățenii din zonele afectate de activitatea Rom Waste urmează să proteste în fața sediului CNSC din București pentru mai multe săptămâni dar nemulțumirea oamenilor afectați nu pare să-i sensibilizeze pe reprezentanții CNSC. Mai mult, aceștia vor să protesteze și în fața Baroului Avocaților din București pentru încălcări flagrante ale legii de către avocații care reprezintă grupul de interese și stabilesc strategii care au ca finalitate poluarea, contaminarea și creșterea gradului de morbiditate.
„Suntem foarte revoltați și protestăm împotriva corupției la nivel înalt care ne afectează și ne pune în pericol viața noastră de zi cu zi. Nu putem accepta ca milioane de tone de deșeuri să se trateze și să se proceseze la o distanță de 200 de metri de casele noastre.
Gândiți-vă că și o găleată de gunoi miroase când o scoți pe scara blocului, dar atâtea milioane de tone? Este incredibil!”, spune Georgeta, una dintre persoanele care va participa la protestul din fața instituției.
Doamna trage un semnal de alarmă explicând că funcționarii din cadrul CNSC „nu respectă legea și fraudează licitațiile privind tratarea deșeurilor în scopul protejării unui grup de interese.
„Pe noi ne afectează că acest grup de interese dorește să trateze milioane de tone de deșeuri lângă casele oamenilor, lângă școli, parcuri, grădinițe la o distanță de 200 de metri, când legea îi obligă la 1.000 de metri (n.red. pe cei care tratează deșeurile). Vă închipuiți ce mirosuri și ce poluare va fi”, mai explică Georgeta.
O astfel de încălcare a legii este un atentat la viața și sănătatea oamenilor. Cine răspunde pentru acest lucru?
ADI Deșeuri București este organizatorul licitației de tratare a deșeurilor. S-ar părea că directorii ADI Deșeuri București sunt doar de formă, căci deciziile sunt luate de un grup de oameni politici care au interesul să pună mâna pe bani publici. Acest grup de interese format din oameni politici controlează mai multe complete din cadrul CNSC printre care și Completul 4 format din Dan Trăsnea, Daniela Nanu și Dumitru-Daniel Șerban.
Cu toate bunele intenții ale conducerii ADI București acest grup de interese manipulează, condiționează și impun soluții care să ducă la atribuirea ilegală de contracte de milioane de euro.
Faimosul grup de interese este foarte discret și se ține departe de ochii presei și ai opiniei publice. Acesta a apelat la o avocată care, prin încălcarea legii și a deontologiei profesioanle, riscându-și cariera avocațială și chiar libertatea, contraface documente și stabilește strategii ilegale atât pentru autoritățile publice cât și pentru CNSC în scopul atribuirii ilegale de contracte de sute de milioane de euro.
Această avocată controversată se numește Raluca Bedreagă și face parte din cabinetul SCP IONESCU, BEDREAGĂ, BADEA ȘI ASOCIAȚII.
Această inginerie care încalcă flagrant legea, pusă la cale de avocata Raluca Bedreagă, determină ca procedura organizată de ADI Deșeuri București privind tratarea deșeurilor să fie atribuită către societatea Rom Waste Solutions, care aparține fostului primar general Adriean Videanu, cu toate consecințele de poluare și contaminare aferente.
Așa cum ne arată un cetățean din Dragomirești, comunitatea locală speră ca prin protestul organizat la Baroul București această avocată să fie demisă din Barou și să i se interzică practicarea profesiei de avocat ca urmare a dovezilor și probelor care vor fi prezentate în cadrul protestului.
Corupția este un concept foarte des utilizat în ultimii ani în România și nu numai, lupta eficientă împotriva acestui fenomen fiind considerată o precondiție a existenței statulul de drept și un indicator al bunei guvernări.
Integritatea în sistemul public, corupția și lupta împotriva acesteia sunt termeni care au ajuns să înglobeze o serie întreagă de comportamente, să își facă loc în vocabularul comun al politicienilor, reprezentanților organizațiilor neguvernamentale sau de media și al publicului în general, a cărui sensibilitate față de acest fenomen este din ce în ce mai crescută.
Acest fapt se datorează în parte monitorizării instituite de Uniunea Europeană din perspectiva integrării României pe domenii cheie ale sistemului.
Printre petițiile sosite la redacție de la cetățenii din Dragomirești, sectoarele 1 și 6 ale Bucureștiului sufocați de poluarea și mirosurile de la instalația Rom Waste am identificat câteva fraze adresate decidenților politici care ar urma să influențeze în viitor contaminarea oamenilor din aceste zone pe care le redăm în continuare cu ghilimelele de rigoare.
“Stimați decidenți, ați făcut apel la înțelegerea noastră vreme îndelungată. Multe dintre domniile voastre au state vechi în politica locală sau centrală, altele au multe ore de activism în spate. Știm cum se iau aceste decizii privind contaminarea unei comunități locale prin activități de tratare a deșeurilor, de către cine se iau aceste decizii și interesele aferente politice de partid și materiale. Nu mergeți mai departe cu acest demers meschin. Nu ne vindeți sănătatea. Știm cine sunteți și nu vă vom lăsa să o faceți.“
“Contaminarea comunității noastre locale cu deșeurile provenite din București va avea efectul unui bumerang care la viitoarele alegeri locale va lovi exact acolo unde vă doare mai mult: voturile. Faptul că tolerați o contaminare a populației în schimbul unor afaceri de partid se va transforma într-o pandemie între votanți la viitoarele alegeri. Nimeni nu vă va mai vota. Înțelegeți de ce și mai ales pentru cine sunteți la cârma țării și schimbați-vă prioritățile.”
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News