Skip to content
Societate

Români, sclavi în Germania la cules de sparanghel. Fermier: „Condiţii simple pentru oameni şi mai simpli“

Alexander Werner - BNN

Zeci de muncitori sezonieri români plecaţi la cules de căpşuni şi sparanghel sunt nevoiţi să locuiască în condiţii mizere la o fermă din Germania.

Cazul a ajuns în atenţia autorităţilor în urma sesizării unei localnice. Revoltată de modul în care sunt trataţi est-europenii aceasta a relatat unei publicaţii din Baden – „Badische Neueste Nachrichten” (BNN) ce a constatat. Jurnaliştii au vorbit inclusiv cu fermierul căruia i se duc acuzaţii.

Potrivit presei germane, citate de Adevarul, „căpşunarii” sunt nevoiţi să locuiască în rulote vechi, cocioabe şi containere din tablă ondulată, aliniate într-un spaţiu foarte mic, cu canapele uzate şi structuri şubrede, fără utilităţi, acoperite cu folii pentru ca apa de ploaie să nu le inunde spaţiul interior.

Fermierul Markus Leicht pretinde însă că în realitate ar fi vorba de fapt despre nişte condiţii de cazare „simple”, pentru nişte oameni care în urmă cu 20 de ani acceptau chiar să doarmă pe jos, în corturi şi care provin din zone din România (cei mai mulţi dimprejurul Sibiului) în care nu există drumuri asfaltate sau canalizare, cu case dărăpănate şi copii care nu se duc la şcoală, dând de înţeles că în Germania ar avea condiţii mai bune decât cele de acasă.

În plus, acesta a mai menţionat că lucrează de un deceniu la un plan prin care să ofere căpşunarilor condiţii de cazare mai bune, dar preţurile piperate, birocraţia şi pandemia l-au împiedicat până acum să-şi ducă intenţia la bun sfârşit.

LUCRĂTORII PROVIN DIN „ZONE FĂRĂ DRUMURI ASFALTATE, CU CASE DĂRĂPĂNATE”

După ce povestea muncitorilor sezonieri trataţi inuman într-o fermă din Germania a fost mediatizată, antreprenorul din Eggenstein – Leopoldshafen s-a simţit nevoit să se apere împotriva criticilor.

„Mă enervează că oamenii se plâng fără să cunoască contextul”, a declarat Markus Leicht, referindu-se la acuzaţia conaţionalei sale care atunci când a văzut „satul de cocioabe” s-a întrebat în ce zonă a lumii se află, Germania sau Bangladesh, revoltată că într-o ţară dezvoltată oamenii încă mai sunt forţaţi să trăiască în condiţiile unei ţări din lumea a treia.

Fermierul chiar a catalogat problema legată de cazare ca fiind una absurdă şi a menţionat: „Oamenii trăiesc în cele mai simple condiţii”.

Acesta a mai precizat şi că personal a mers în mai multe rânduri în România pentru a recruta lucrători ce provin de fapt din zone în care sărăcia este şi mai mare: „fără drumuri asfaltate, cu case dărăpănate, fără sistem de canalizare şi cu conducte supraterane de gaz, unde mulţi copii nu merg la şcoală”.

Cât despre tariful perceput pentru cazare, de 2,50 de euro/noapte, fermierul a mai menţionat că muncitorii nu vor să dea mai mult: „Pentru culegători este vorba despre a duce acasă cât mai mulţi bani posibil”. Iar acasă pentru majoritatea lucrătorilor de pe plantaţia din Germania reprezintă, potrivit aceleiaşi surse, zona din jurul Sibiului (Hermannstadt) din România.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *