România, a 2-a cea mai poluată ţară din Europa cu particule în suspensie şi compuşi organici volatili, în 2022

Sursa: Facebook

România este a doua cea mai poluată ţară din Europa cu particule în suspensie (PM2,5) şi compuşi organici volatili (COV), iar timp de zece luni pe an poluarea aerului la interior este mai mare decât cea la exterior, reiese din datele centralizate într-un studiu global, dat luni publicităţii.

Studiul reprezintă primul proiect Global Air Quality Connected Data, realizat de compania Dyson, în care au fost examinate datele privind calitatea aerului din spaţiile interioare, colectate de peste 2,5 milioane de purificatoare de aer Dyson interconectate

Potrivit sursei citate, în două treimi dintre ţările analizate s-au înregistrat niveluri medii anuale mai mari de particule în suspensie (PM2,5) în spaţiile interioare, comparativ cu cele din spaţiile exterioare, în 2022. Astfel, în România, timp de zece luni pe an, poluarea aerului la interior este mai mare decât poluarea la exterior.

Nivelul mediu lunar de PM2,5, înregistrat în spaţiile interioare în toate ţările analizate, a depăşit recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind expunerea pe termen lung, timp de cel puţin şase luni pe an, iar printre altele Canada, Danemarca, Irlanda şi Ţările de Jos au fost în topul depăşirilor în fiecare lună a anului.

La nivel global, iarna este cel mai poluat anotimp, iar în România, în noiembrie, se înregistrează cel mai mare grad de poluare. Totodată, în ţara noastră, cel mai ridicat nivel de poluare (PM2,5) se consemnează în intervalul 18:00 – 00:00.

Analiza datelor colectate de purificatoarele Dyson utilizate în toată lumea pe parcursul anului 2022 au arătat că România ocupă locul 6 la nivel global, după Turcia, din punct de vedere al poluării cu particule PM2,5. Turcia se clasează pe primul loc în clasament, înregistrând cel mai mare nivel al poluării aerului din Europa.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: