Skip to content
Economie

România a câştigat procesul cu investitorii proiectului imobiliar Băneasa. Reclamanţii, obligaţi la plata a 4,14 milioane dolari

Inquam Photos / Diana Oros

România a câştigat procesul în cauza Alverley Investments Limited and Germen Properties Ltd, investitorii proiectului imobiliar Băneasa, anunţă Ministerul de Finanţe. Tribunalul arbitral ICSID (The International Centre for Settlement of Investment Disputes i-a obligat pe reclamanţi la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 4.140.779 dolari.

Prin cererea înregistrată la ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii) în anul 2018, reclamanţii au susţinut faptul că, în calitate de acţionari ai unor societăţi româneşti, au realizat investiţii în proiectul imobiliar Băneasa. Investiţia a făcut obiectul unei investigaţii de natură penală, finalizată cu o hotărâre definitivă de condamnare.

Investitorii au susţinut că România a încălcat tratatul prin acţiuni de intervenţie arbitrală şi discriminatorie, a organelor de cercetare penală şi a instanţelor judecătoreşti, prin privarea acestora de posibilitatea de a-şi valorifica dreptul de proprietate asupra investiţiilor şi dreptul la un proces echitabil.

Acţiunea a avut ca urmare exproprierea indirectă a investiţiilor, prin sechestrul instituit asupra bunurilor societăţilor româneşti şi asupra titlului lor de proprietate a terenului din Băneasa şi au solicitat despăgubiri în valoare de aproximativ 200 milioane de dolari.

”Prin decizia pronunţată miercuri, 16 martie a.c., în cauza Alverley Investments Limited and Germen Properties Ltd vs. Romania – dosar ARB/18/30, Tribunalul arbitral ICSID a admis lipsa de jurisdicţie cu privire la reclamantul Germen şi a respins ca inadmisibilă cererea reclamantului Alverley. Totodată, tribunalul i-a obligat pe reclamanţi la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 4.140.779,24 dolari. Plata trebuie efectuată în termen de 60 de zile de la comunicarea hotărârii, în caz contrar reclamanţii fiind obligaţi să plătească dobânzi penalizatoare de 6% pe an (calculată semestrial), până la data efectuării plăţii”, anunţă ministerul.

Reprezentarea României a fost asigurată în acest dosar de către Asocierea dintre Hunton Andrews Kurth Llp, SCP Toader şi Asociaţii şi SCP Cobuz şi Asociaţii, scrie news.ro.

Pretenţiile reclamanţilor au fost formulate în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul din Cipru privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Bucureşti la 26 iulie 1991 şi ratificat prin Legea nr.30/1993.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *