România a cheltuit pentru protecţia socială aproape 200 de miliarde lei, peste 16% din PIB

bani
Sursa foto: INQUAM / OCTAV GANEA

Cheltuielile privind protecţia socială (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protecţie socială) s-au ridicat la 197,32 miliarde lei, în creştere cu 4,4% faţă de anul precedent. Ponderea cheltuielilor de protecţie socială în PIB a fost de 16,6%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„În anul 2021: veniturile de protecţie socială au însumat 192,596 miliarde lei, în creştere cu 7,9% faţă de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut a fost de 16,2%, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de anul precedent; cheltuielile privind protecţia socială (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protecţie socială) s-au ridicat la 197,320 miliarde lei (din care 193,303 miliarde lei reprezintă cheltuieli cu prestaţiile sociale), cunoscând o creştere cu 4,4% faţă de anul precedent. Ponderea cheltuielilor de protecţie socială în PIB a fost de 16,6%, în scădere cu 1,1 puncte procentuale faţă de anul 2020”, arată datele INS.

Cheltuielile cu prestaţiile sociale (exclusiv costurile administrative şi alte cheltuieli) au reprezentat 16,3% din PIB, în scădere cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul 2020. Ca şi în anii anteriori (2012-2021), protecţia socială a fost orientată, cu precădere, către acoperirea riscurilor legate de limita de vârstă (bătrâneţe) şi a celor de boală sau îngrijirea sănătăţii care au implicat 50,7%, respectiv 27% din totalul cheltuielilor cu prestaţiile sociale.

Sursa datelor o reprezintă cercetarea Statistica protecţiei sociale conform ESSPROS (European System of Integrated Social Protection Statistics), derulată în baza Regulamentului Consiliului şi Parlamentului European nr.458/2007 privind sistemul european al statisticilor integrate de protecţie socială, scrie news.ro.

Prestaţia socială reprezintă transferul în numerar sau în natură către gospodării sau indivizi, având ca scop protejarea acestora de unul sau mai multe riscuri (nevoi) fără să existe un aranjament simultan de reciprocitate.

Prestaţiile de protecţie socială acordate în baza schemelor de protecţie socială se clasifică pe opt funcţii de protecţie socială, corespunzătoare celor opt riscuri sociale majore identificate de ESSPROS. Conform metodologiei ESSPROS cele opt funcţii de protecţie socială sunt: 1) BOALĂ/ÎNGRIJIREA SĂNĂTĂŢII; 2) DIZABILITATE; 3) LIMITĂ DE VÂRSTĂ (BĂTRÂNEŢE); 4) URMAŞ; 5) FAMILIE/COPII; 6) ŞOMAJ; 7) LOCUINŢĂ; 8) EXCLUZIUNE SOCIALĂ.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL