România a comandat 90 de millioane de vaccinuri și a folosit doar 17 milioane

Sursă foto: YouTube

Procurorii DNA își argumentează acuzațiile în dosarul vaccinurilor anti-Covid, în care Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt cercetați pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, pe faptul că cei trei, care erau prim-ministru, respectiv miniștri ai Sănătății, au aprobat cumpărarea a zeci de milioane de doze de vaccin peste necesarul deja contractat, care acoperea mai mult decât suficient populația estimată a se vaccina împotriva virusului SARS-CoV-2. În referatul procurorilor apare și numele actualului șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu.

În referatul trimis de procurorii DNA la Senat, cu cererea de ridicare a imunității pentru Florin Cîțu, procurorii anticorupție fac istoricul achizițiilor de vaccinuri anti-Covid de către Guvernul Florin Cîțu.

Procurorii arată că în decembrie 2020 România a contractat prin Comisia Europeană un număr de peste 37,5 milioane de doze de vaccin, în condițiile în care raportase o populație estimată a se vaccina de 10,7 milioane de persoane.

În final, România a ajuns să comande și să plătească peste 90 de milioane de doze de vaccin.

„În concluzie, toate vaccinurile contractate după data de 01 ianuarie 2021 au fost în surplus. 90.394.056 total doze minus 37.588.366 doze contractate până la sfârșitul anului 2020, rezultă 52.805.690 doze în surplus”, se arată în referatul procurorilor.

Valoarea totală a vaccinurilor împotriva Covid-19 achiziționate în surplus este de aproximativ 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă cu care a fost prejudiciat bugetul statului, mai precizează procurorii.

Responsabili pentru aceste achiziții inutile sunt, potrivit DNA, Florin Cîțu, prim-ministru la vremea respectivă, respectiv Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în calitate de miniștri ai Sănătății, plus Andrei Baciu, care era secretar de stat în Ministerul Sănătății și a primit atribuții de ministru după ce Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu.

Practic, susțin procurorii, primele doze de vaccin contractate (33.328.096 de doze acceptate de fostul ministru Nelu Tătaru și 4.260.270 de doze acceptate de Vlad Voiculescu în decembrie 2020) erau suficiente pentru vaccinarea unui număr de 23 de milioane de persoane, mai mult decât dublul numărului raportat Comisiei Europene – de 10,7 milioane de români care se estima că vor fi vaccinați. Tot ce s-a cumpărat ulterior a fost în plus și se constituie în prejudiciul calculat de peste un miliard de euro.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL