România a devenit membru al forței navale STRIKEFORNATO

Sursa foto: Facebook

România a devenit al 15-lea membru al Forţei pentru Sprijin şi Lovire a NATO (STRIKFORNATO), cel mai puternic grup naval în acest domeniu al Alianţei, a anunţat joi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

„Este un pas care întăreşte şi mai mult parteneriatul dintre Forţele Navale Române şi STRIKFORNATO. Împreună suntem mai puternici şi apărăm şi mai bine Flancul Estic al Alianţei şi regiunea Mării Negre. Pentru România, momentul este cu atât mai important cu cât anul acesta se împlinesc 20 de ani de când ţara noastră a aderat la NATO”, a scris Angel Tîlvăr într-un mesaj pe Facebook.

STRIKFORNATO este un comandament al structurii de forțe NATO, înființat în baza unui memorandum de înțelegere semnat de mai multe țări NATO, iar până la aderarea României avea 14 membri: Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Grecia, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.

Cu sediul în Portugalia, din 2012, STRIKFORNATO este comandată de un amiral cu 3 stele al Marinei Statelor Unite, care este și comandantul Flotei a Șasea a SUA, potrivit site-ului sfn.nato.int.

La comandă, STRIKFORNATO va furniza un comandament operațional de stat major de luptă maritimă direct către SACEUR, capabil să planifice și să execute operațiuni maritime comune cu spectru complet, inclusiv apărarea maritimă împotriva rachetelor balistice, în principal prin integrarea forțelor de atac ale portavioanelor americane și a forțelor amfibii, pentru a asigura acțiuni de descurajare și apărare colectivă a Alianței.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL