Seceta accentuată din ultimii ani a favorizat exportul de ovine din România spre zonele afectate. Țări cu tradiție în creșterea oilor n-au mai avut cu ce să le hrănească, iar acum sunt nevoite să importe marfă de la noi.
Prețul pe kilogram „în viu” a crescut chiar și cu 40%, un ajutor nesperat pentru fermierii români.
Numai în ultimul an, România a deschis trei noi piețe pentru exportul de ovine: Maroc, Algeria și Turcia. În total, avem pregătite 4 milioane de capete care asteaptă să pornească spre Orient și Nordul Africii.
Principalele piețe pentru export sunt: Iordania, Arabia Saudită, Israel, Liban, Libia, Kuweit, Maroc, Algeria, Turcia, potrivit ANSVSA.
Dumitru Andreșoi, exportator de oi: „Concurența noastră, vorbim de Noua Zeelandă, Australia, Spania – au scăzut efectivele din cauza secetei. Și clienții noștri din Maroc, Algeria, Tunisia nu au importat niciodată animale în viu. Își asigurau necesarul din producția proprie. În urma secetei prelungite de 7-8 ani, au fost nevoiți să își sacrifice animalele matcă.”
Creșterea cererii pe piața internațională a dus la creșterea prețului. Dacă anul trecut fermierii români primeau în medie 16 lei pe kilogramul în viu, anul aceste li se oferă 22 de lei.
Dumitru Andreșoi, exportator de oi: „Anul acesta am deschis Algeria, pentru prima data în istoria României și a Algeriei. S-a dus marfă din România. Exportul de carne de ovine este vital pentru crescatoruii de vine din România, e sursa principală de venit. Dacă prețurile sunt competitive, avem un viitor.”
După 5 ani de pauză, România va relua exporturile și spre Turcia, care are nevoie de un milion de capete anual. Dar, partenerul străin e de acord să primească doar animale născute și crescute în cele 12 județe unde nu exista focare de scrapie, o boală fatală a oilor.
Județe în care este permis exportul către Turcia sunt: Maramureș, Covasna, Harghita, Brașov, Prahova, Călărași, Tulcea, Olt, Gorj, Dolj, Mehedinți, potrivit ANSVSA.
Alexandru Nicolae Boicu, președinte ANSVSA: „Am dat asigurări colegilor din Turcia că toate efectivele de animale care părăsesc România către țara lor vor avea recoltat sânge și se vor face probe pentru a ne asigura că sunt bune pentru consum.”
Perioada de vârf a exportului de oi o reprezintă sfârsitul lunii mai și începutul lunii iunie, când țările musulmane se pregătesc de Sărbatoarea Sacrificiului. Ritualul impune tranșarea oilor în gospodărie și, tocmai de aceea, animalele pleacă vii din țara noastră. Dar autoritățile române vor să schimbe abodarea.
Evoluție export ovine:
2021 – 1.170.000 capete
2022 – 1.470.000 capete
2023 – 1.390.000 capete, potrivit ANSVSAAlexandru Nicoale Bociu, președinte ANSVSA: „Pe viitor, dorim ca animalele să plece din România sub formă de carcase, produse și subproduse. Invităm acei măcelari să vină să-și facă ritualul la abatoarele noastre.”
În România există în acest moment aproximativ 10 milioane de capete de oi din care aproape jumătate ar putea fi trimise la export.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News