Skip to content
Politică

România a fost aproape să rămână fără bani de la creditorii străini. Care a fost motivul (surse)

România a fost aproape să rămână fără bani de la creditorii străini. Care a fost motivul (surse).

Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE) ar fi vrut să rupă acordul cu România, din cauza noului Cod Fiscal, proiect care ar duce la un deficit peste cel convenit cu creditorii, scrie b1.ro, citând surse apropiate situaţiei.

Totuşi, acordul nu ar fi fost rupt din cauza crizei din Grecia, troica FMI-BM-CE fiind acum mai precaută.

Conform evaluării făcute de creditorii internaționali, măsurile din noul Cod Fiscal (care urmează să intre în vigoare în 2016) vor duce la deficit excesiv, astfel încât ţara noastră va depăși ținta de deficit convenită cu creditorii internaționali, de 3% din PIB.

România are cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro care expiră în septembrie. Autoritățile de la București au considerat acest acord drept unul preventiv și nu au accesat fondurile. Scopul acordului este să protejeze economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare, precum şi să ajute la reducerea costurilor de finanțare. Acesta este al treilea program de creditare încheiat de ţara noastră cu finanțatorii internaționali, din 2009 până în prezent.

2 comentarii la “România a fost aproape să rămână fără bani de la creditorii străini. Care a fost motivul (surse)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *