Skip to content
Politică

România a lipsit de la forul care va aproba PNRR, spun social-democrații: Cîțu este ocupat să cumpere din banii românilor voturi pentru Congresul PNL

Inquam Photos/Octav Ganea

Delegaţia PSD din Parlamentul European susține că România nu a avut reprezentant în Consiliul miniştrilor de Finanţe (ECOFIN), for care va aproba Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). La discuții trebuia să vină premierul Florin Cîțu, care e și ministru interimar al Finanțelor, după ce l-a demis pe Alexandru Nazare. Numai că acesta nu s-a mai prezentat pentru că, susțin social-democrații, e „ocupat să cumpere voturi pentru Congresul PNL, din banii românilor”.

„Delegaţia PSD din Parlamentul European cere Guvernului Cîţu să se reconecteze urgent la agenda cetăţeanului sau să demisioneze de îndată, în contextul în care România a lipsit de la Consiliul miniştrilor de Finanţe (ECOFIN), for care va aproba inclusiv PNRR-ul ţării noastre, premierul fiind ocupat să cumpere voturi pentru Congresul PNL, din banii românilor, în loc să se deplaseze la Bruxelles pentru a reprezenta România”, a transmis PSD.

Social-democrații susțin că Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia şi Spania au de ieri aprobarea ECOFIN pentru a primi finanţare prin PNRR, în timp ce „imaginea României şi viitorul cetăţenilor noştri sunt jucate la ruletă de cel care ar trebui să fie premier şi ministru interimar de Finanţe. Florin Cîţu însă îmbracă haina de prim ministru doar pentru a face rectificarea bugetară conform intereselor candidatului la preşedinţia PNL”.

În acest context, delegaţia PSD din Parlamentul European i-a cerut premierului Florin Cîțu să vină cu explicații pentru „absenţa ruşinoasă a României” de la ECOFIN, dar și pentru stadiul PNRR.

Social-democrații au mai susținut că rectificarea bugetară trebuie să respecte un algoritm matematic echitabil pentru toate comunităţile locale, nu să fie un instrument în lupta pentru putere din PNL: „Banii din PNRR şi cei din bugetul de stat sunt ai românilor, nu ai unui partid sau ai unor filiale care decid să sprijine un candidat sau altul la şefia PNL. Mai mult, imaginea României şi apărarea intereselor naţionale nu pot fi puse la îndoială doar pentru că premierul este ocupat cu o campanile electoral în propriul partid, folosind resursele şi instituţiile statului român”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *